În detaliu, 150 de milioane de dolari vor fi alocate refacerii sau dărâmării caselor în ruină din oraşul situat în statul Michigan, a anunţat Casa Albă într-un comunicat, care doreşte să se construiască un ‘Detroit al secolului XXI’.
În total, circa 80.000 de imobile sunt abandonate în acest fost giuvaer al producţiei de automobile, afectat de procesul lent de dezindustrializare a ţării şi de criza imobiliară.
Alte 30 de milioane de dolari vor fi repartizate pentru îmbunătăţirea siguranţei publice, luptei împotriva crimei şi reducerii timpului de aşteptare pentru apelurile de urgenţă, a adăugat Casa Albă.
Vor fi angajaţi poliţişti şi vor fi modernizate echipamentele pompierilor, potrivit administraţiei Obama.
Rata criminalităţii din Detroit nu a fost niciodată atât de ridicată în ultimii 40 de ani, iar poliţia are nevoie în medie de 58 de minute pentru a ajunge la locul unui apel, faţă de 11 minute la nivel naţional.
Casa Albă a mai făcut cunoscut că 140 de milioane de dolari din fondurile federale vor fi investiţi pentru ameliorarea reţelei de transport public a oraşului.
Din totalul sumei alocate, 24 de milioane de dolari vor finanţa instalarea camerelor de supraveghere video, conform documentului amintit.
Acest plan de ajutor rămâne, totuşi, modest în raport cu mărimea datoriei acumulate de Detroit şi care se ridica la jumătatea lunii iulie la 18,5 miliarde de dolari, aproape cât Produsul Intern Brut al Ciprului.
Asfixiată financiar, primăria a fost constrânsă să ceară intrarea în insolvenţă pentru o parte a datoriei, de teama tăierilor din salarii şi pensiile funcţionarilor. Este vorba despre cel mai mare faliment al unui oraş american.
În 60 de ani, oraşul Detroit şi-a pierdut jumătate din populaţie, ajungând de la 1,8 milioane de locuitori în 1950 la 700.000 în prezent. Peste un sfert dintre locuitori trăieşte sub pragul de sărăcie.