Familia Benetton renunţă la controlul autostrăzilor italiene

La doi ani după prăbuşirea viaductului de la Genova, familia Benetton a decis să renunţe la controlul autostrăzilor italiene, punând capăt mai multor luni de negocieri tensionate cu Guvernul italian, transmite AFP, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 15 iul. 2020, 09:15
Familia Benetton renunţă la controlul autostrăzilor italiene

Familia Benetton este cel mai mare investitor în cadrul grupului Atlantia SpA, companie care la rândul său deţine 88% din acţiunile Aspi (Autostrade per l’Italia), societatea care gestionează aproximativ 3.000 de kilometri de autostrăzi din Italia, inclusiv tronsonul de autostradă care s-a prăbuşit în august 2018 la Genova şi a provocat decesul a 43 de persoane, scrie Agerpres.

Guvernul de la Roma a anunţat miercuri că în conformitate cu termenii unui acord convenit cu Atlantia SpA, grupul controlat de familia Benetton va ieşi treptat din acţionariatul Aspi iar controlul la această societate va fi prelua de către banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Compensaţia financiară pentru această naţionalizare a fost fixată la 3,4 miliarde de euro.

După drama din urmă cu doi ani, parchetul din Genova a deschis o anchetă pentru a încerca să clarifice cauzele tragediei, iar în prezent sunt cercetate 20 de persoane, între care mai mulţi directori de la Autostrade per l’Italia, filială a Atlantia. La rândul său, Guvernul de la Roma a declanşat o procedură pentru a decide dacă revocă sau nu acordul de concesionare a autostrăzilor, înainte de a da Atlantia un răgaz de câteva zile pentru a veni cu o propunere acceptabilă şi a evita o astfel de situaţie.

Preşedinţia Consiliului de miniştri a precizat că, în cursul nopţi de marţi spre miercuri, Aspi a făcut o serie de noi propuneri iar după analiza lor „Consiliul de miniştri a decis să demareze procedura prevăzută de lege pentru finalizarea oficială a acordului”.

Transferul controlului la Autostrade per l’Italia se va face via „o majorare de capital rezervată Autostrade per l’Italia şi achiziţionării de acţiuni de către investitorii instituţionali”, care se va traduce prin ieşirea Aspi de sub controlul Atlantia şi listarea Aspi la bursă. Agenţia de presă italiană Radiocor precizează că Atlantia ar putea să păstreze un pachet de 10-12% din acţiunile Autostrade per l’Italia.

Pentru familia Benetton, care deţine şi lanţul de magazine de îmbrăcăminte cu acelaşi nume, acest acord pune capăt unei aventuri dureroase în domeniul concesionării de autostrăzi italiene, după ce prăbuşirea viaductului din Genova i-a afectat imaginea în Italia şi mulţi au criticat-o pentru lipsa de investiţii în infrastructuri. 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...