Familia Păunescu, la a doua încercare eşuată la CNA pentru a lansa televiziunea Gazeta de Sud TV

Economica.net
14 01. 2014
george_constantin_paunescu_81723800

CNA a reanalizat, în şedinţa de luni, solicitarea societăţii Media Sud Europa SA de acordare a unei licenţe audiovizuale prin reţele de comunicaţii electronice pentru televiziunea generalistă Gazeta de Sud TV.

Potrivit dosarului depus la CNA, acţionarii societăţii Media Sud Europa SA sunt Curierul Naţional SA – 0,03%, Company Finmacht SA (Elveţia) – 91,46% (cu acţionar unic Gheorghe Constantin Păunescu), SC Spet Shipping SA – 8,45%, SC Dac Air SA – 0,03% şi SC Transexim 96 SA – 0,03485%. Gheorghe Constantin Păunescu este acţionar, în mod indirect, şi în societatea SC B1 TV Channel SRL, care deţine televiziunea de ştiri B1 TV, potrivit CNA.

Consiliul a mai discutat, pe 14 noiembrie 2013, o solicitare a societăţii Media Sud Europa SA de acordare a unei licenţe audiovizuale pentru lansarea televiziunii GDS TV. Atunci, CNA a decis să amâne luarea unei decizii în privinţa acordării licenţei televiziunii GDS TV, la solicitarea membrului Consiliului Monica Gubernat. Aceasta a considerat că denumirea televiziunii GDS TV creează confuzie cu organizaţia nonguvernamentală Grupul pentru Dialog Social (GDS).

Societatea Media Sud Europa SA a revenit la CNA cu o nouă solicitare de acordare a unei licenţe audiovizuale şi a schimbat denumirea GDS TV în Gazeta de Sud TV.

Consiliul a reluat discuţiile în acest caz, în şedinţa de luni, la care au fost prezenţi şi Ştefan Voinea, directorul SC Media Sud Europa SA, Cristian Nedelcu, reprezentant editorial, şi Marian Vulcănescu, director tehnic.

„Am luat în considerare cele discutate (pe 14 noiembrie 2013, n.r.) şi am schimbat numele în Gazeta de Sud TV pentru a evita orice eventuale confuzii cu Grupul pentru Dialog Social”, a declarat Ştefan Voinea, directorul societăţii Media Sud Europa SA.

El a mai spus că denumirea Gazeta de Sud TV are la bază brandul „Gazeta de Sud”, o publicaţie lider de piaţă în Oltenia.

„În Oltenia şi, în special, în Craiova, Gazeta de Sud este un brand foarte cunoscut. Vom profita de acest lucru în lansarea televiziunii. Avantajul nostru foarte mare este că suntem lideri de piaţă şi oamenii sunt deja obişnuiţi cu acest brand şi va fi mai uşor să fim recunoscuţi de privitori”, a spus Ştefan Voinea.

El a mai spus că societatea Media Sud Europa SA are un acord cu societatea RCS&RDS pentru distribuţia noii televiziuni Gazeta de Sud TV în Craiova.

Totodată, potrivit lui Cristian Nedelcu, societatea deţine postul Radio Sud, cotidianul regional Gazeta de Sud, revista de afaceri Oltenia Bussines şi publicaţii online (www.craiova.ro, www.gds.ro).

„Şi cu încă o televiziune faceţi un mic monopol în zonă”, i-a răspuns membrul CNA Monica Gubernat.

În schimb, Ştefan Voinea a spus că nu se poate pune problema de monopol. „Există multe televiziuni în zonă”, a spus Voinea.

Solicitarea Media Sud Europa SA de acordare a licenţei audiovizuale pentru televiziunea Gazeta de Sud TV nu a întrunit, însă, numărul minim necesar de voturi (şase) din partea membrilor CNA prezenţi la şedinţa de luni.

„Pentru” acordarea licenţei au votat cinci membri ai CNA (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu) şi „împotrivă” au votat Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea.

Narcisa Iorga le-a reproşat membrilor CNA care au votat împotriva acordării acestei licenţe că nu şi-au justificat în niciun fel votul. Ea a mai remarcat faptul că nici măcar nu au avut loc deliberări cu privire la această solicitare.

„S-a votat împotrivă, fără niciun fel de deliberare. Este prima oară când la licenţe audiovizuale nu se fac deliberări”, a spus Narcisa Iorga, înainte să iasă din sala de şedinţe a Consiliului.

„Deliberările trebuiau să se facă în timpul şedinţei, nu după şedinţă, doar ca să apară în presă. Nu e prima dată când, în funcţie de cum ne convine, cerem motivarea votului”, a spus, în schimb, Monica Gubernat.

Totodată, Monica Gubernat a făcut referire la afirmaţia sa din timpul şedinţei privind „monopolul” pe care l-ar fi creat în Craiova societatea Media Sud Europa SA, dacă ar fi primit licenţa pentru televiziune.