Reorganizarea operaţiunilor, eveniment istoric pentru dinastia Rothschild, va reuni într-o singură companie, listată la Paris, participaţiile deţinute de ramura franceză şi cea engleză a familiei.
Banca familiei Rothschild a efectuat mai multe modificări importante în ultimii ani, pentru a-şi simplifica structura.
Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru FT că familia doreşte acum să înglobeze activele într-o „bancă mare”, care ar eficientiza operaţiunile globale.
Schimbările de structură vor consolida semnificativ situaţia capitalului instituţiei financiare, înainte de intrarea în vigoare a reglementărilor mai stricte cuprinse în acordul Basel III.
David de Rothschild, care va fi preşedintele noii instituţii, a declarat că modificările „vor permite băncii să răspundă mai bine cerinţelor globalizării în general şi competiţiei cu rivalii instituţiei în particular, asigurând în acelaşi timp familiei controlul pe termen lung”.
David de Rothschild este stră-stră-strănepotul lui Mayer Amschel Rothschild, care a fondat dinastia la Frankfurt, şi stră-strănepotul baronului James de Rothschild, care a înfiinţat o bancă la Paris în anul 1812.
Ramura britanică a familiei îşi are originea în anul 1798, când un alt fiu al lui Mayer Amschel, Nathan Mayer Rothschild, a emigrat din Germania şi a fondat o afacere în domeniul textilelor. Din moment ce exporturile erau dificile din cauza blocadei navale instituite pe Canalul Mânecii, Nathan s-a reorientat către piaţa financiară din Londra pentru a face avere.
În urmă cu doi ani, familia Rothschild a numit pentru prima dată în cei 213 ani de existenţă un director general din afara dinastiei, pe Nigel Higgins.
Higgins va deveni astfel directorul general al noii instituţii, dar va împărţi responsabilităţile funcţiei cu Olivier Pecoux, directorul general al Paris Orleans, companie franceză listată care serveşte drept holding pentru Rothschild Group.
Paris Orleans, care are în prezent o valoare de piaţă de 540 milioane euro, va fi vehiculul în care vor fi integrate activele din Marea Britanie şi Franţa. Familia va implementa şi o structură de parteneriat limitat, ca măsură de siguranţă împotriva tentativelor de preluare, similară cu formele de organizare adoptate de producătorul de bunuri de lux Hermes şi producătorul de anvelope auto Michelin.
Familia Rothschild a lansat de asemenea o ofertă pentru preluarea acţiunilor deţinute de acţionarii minoritari la Paris Orleans, reprezentând aproximativ 30% din titlurile grupului. Oferta este de 17 euro pe acţiune, faţă de cotaţia de 16,13 euro pe acţiune de la finalul şedinţei de miercuri, iar grupul german de asigurări Allianz, unul dintre acţionarii cheie ai holdingului, a anunţat că vrea să rămână investitor pe termen lung.