Familia Tănăsoiu reia investiţia în mallul Festival de la Sibiu: 70 de milioane de euro

În locul fabricii Simerom, acolo unde Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu a pus în scenă piesa de teatru Faust, se va contrui un mall. Planurile datează încă din 2008, însă criza a dus la amânarea dezvoltării proiectului. 
Andrada Ghira - mie, 03 aug. 2016, 08:20
Familia Tănăsoiu reia investiţia în mallul Festival de la Sibiu: 70 de milioane de euro

Primavera Development, companie controlată de familia Tănăsoiu, reia planurile de construcţie a unui mall în locul fabricii Simerom din Sibiu. 

Pentru dezvoltarea mallului Festival Shopping Center, compania a obţinut la sfârşitul lunii iunie Planul Urbanistic Zonal (PUZ), iar deschiderea celui mai nou centru comercial din Sibiu este estimată pentru a doua parte a anului 2018. Festival Shopping Center va avea o suprafaţă închiriabilă de 42.000 de mp, cu 160 de magazine, iar investiţia se ridică la 70 de milioane de euro. 

Compania de consultanță imobiliară DTZ Echinox a fost desemnată consultant exclusiv pentru închirierea proiectului al cărui design a fost realizat de arhitecții firmei Chapman Taylor.

„Prin obținerea PUZ-ului, am facut un nou pas important în dezvoltarea proiectului Festival Shopping Center, un mall prin care ne propunem să dăm o nouă dimensiune experienței de shopping și petrecere a timpului liber pentru sibieni și vizitatorii orașului. Suntem convinși că parteneriatul cu DTZ ne va ajuta să obținem cel mai bun mix de chiriași pentru a satisface și cei mai exigenți clienți”, spune Daniel Tănăsoiu, reprezentant al Primavera Development.

Acesta este primul proeict de tip mall din Sibiu, unde mai funcţionează şi parcul comercial Shopping City Sibiu, cu o suprafaţă închiriabilă de 79.100 mp, fiind singurul centru comercial modern din oraş. Cu ancore precum Auchan, Carrefour, şi Leroy Merlin, mallul găzduieşte magazinele unor branduri internaţionale cum ar f Altex, C&A, CCC, Decathlon, Deichmann, Flanco, H&M, KFC. La sfârşitul lunii iunie, Sibiu Shopping City a intrat în portofoliul fondului de investiţii NEPI, după o tranzacţie de 100 de milioane de euro. 

CITEŞTE ŞI NEPI a cumpărat mallul Shopping City din Sibiu cu 100 de milioane de euro

„Deși Sibiul este al treilea oraș regional ca putere de cumpărare, după Timișoara și Cluj-Napoca, acesta nu a beneficiat de o livrare semnificativă de spații comerciale moderne în ultimii zece ani. Orașul atrage anual un număr impresionant de turisti (320.000 în 2015) și face parte dintr-o regiune unde au ales să investească companii internaționale precum Continental, Siemens, Takata, Daimler, Wienerberger sau Faurecia. În acest context, dezvoltarea unui centru comercial de ultimă generație în centrul orașului reprezintă un pas natural în evoluția pieței de retail locale”, spune Oana Iliescu, managing director în cadrul DTZ Echinox. 

Primavera Development este deţinută de o oamenii de afaceri Emil şi Daniel Tănăsoiu, care a mai dezvoltat pe piaţa locală șase proiecte de birouri cu o suprafață închiriabilă cumulată de circa 45.000 de mp: S-Park, Frumoasa Office Building, EOS Business Park, dar şi sediul Danone, toate din Capitală.

Compania a mai dezvoltat și spații logistice cu o suprafață de peste 10.000 de mp în zona de est a Capitalei, dar și un ansamblu rezidențial în nordul orașului. În prezent, alături de Festival Shopping Center, compania are în diverse faze de dezvoltare mai multe proiecte rezidențiale și de birouri localizate în principal în București.

Proiecte de malluri abandonate 

Înainte de criză, în plin avânt imobiliar, mai mulţi investitori şi-au marcat terenuri pentru construcţia de malluri la Sibiu, planuri care au rămas doar pe hârtie. 

În 2008, Immoeast, acum Immofinanz, şi S+B Gruppe anunţau planuri pentru mallul Sibiu City Center, ce urma să fie dezvoltat pe terenul fabriii Amylon. Centrul comercial urma să aibă o suprafaţă închiriabilă de 38.000 de mp, iar investiţia anunţată atunci a fost de de 120 de milioane de euro. 

Irandezii de la Mivan, care au anunţat o reţea de centre comerciale în mai multe oraşe din ţară aveau pe listă şi un mall Tiago la Sibiu. Doar unul a fost construit, la Oradea, care a intrat în faliment şi a fost preluat de o companie a omului de afaceri Gabriel Popoviciu. Investiţia anunţată pentru Tiago Mall Sibiu a fost de 70 de milioane de euro.

CA Immo şi Oasis urmau să dezvolte SCS Shopping Center Sibiu, un parc de retail de peste 80.000 de mp, care avea nevoie de fonduri de 95-105 milioane de euro.

Şi omul de afaceri Ilie Carabulea avea planuri care prevedeau constructia unui mall de 25 de milioane de euro: Airport Shopping Center, cu o suprafata de 45.000 de mp în zona de vest a oraşului. Nu doar Carabulea avea în plan construcţia unui mall, ci şi omul de afaceri Aurel Şerban. Acesta intenţiona să ridice un mall pe un teren de 8.000 de mp din apropierea de complexului Dumbrava şi Teatrul Radu Stanca. 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...