Familia Tudor şi fabrica de dulceţuri exotice din Buzău
Foto: Iulian Bunilă, Adevărul.ro.
Ferma Tudor se află în comuna buzoiană Verneşti şi are în jurul ei livezi cu pomi fructiferi şi culturi de fructe de pădure. Fabrica are 30 de angajaţi care îmbuteliază și etichetează dulceața făcută din fructele culese în această primăvară și care sunt păstrate în congelatoare de mare putere şi capacitate pentru ca producţia să poată continua şi la iarnă.
„Dulceața de aronia este un sortiment rar pe piața dulcețurilor. În compoziție, după cum vedeți, este mult fruct, foarte mult fruct. E grozav mai ales la papanași sau la înghețată”, spune Dana Tudor, administratorul fabricii de conserve din Vernești pentru Adevărul.ro.
Aronia este un fruct originar din America de Nord, extrem de bogat în nutrienţi, antioxidanţi şi vitamine.
„Fructul de aronia reglează glicemia, ajută și la circulația periferică, reglează inclusiv tranzitul intestinal, deci are foarte multe proprietăți. Avantajul este că aceste calități nu dispar prin procesare”, explică Dana Tudor.
Zmeura, murele, afinele și căpșunele sunt și ele conservate în fabrica deschisă de soții Tudor, unele în combinație cu nuci și alune. Gemurile și dulcețurile sunt produse numai din fructe culese din ferma proprie sau cumpărate de la localnici. Cea mai nouă gamă intrată în portofoliu este dulceața din smochine autohtone.
„Nu gândeam vreodată că în zonă putem să avem atâția pomicultori, fermieri, care să aibă și fructe exotice. Avem în Buzău, de exemplu, un producător de smochine chiar aici la doi pași de noi. Deja mi-a adus cinci tone din care am făcut gem și dulceață”, a declarat Marian Tudor, proprietarul fabricii de conserve, pentru Adevărul.ro.
Dar dulceaţa nu a fost de ajuns pentru buzoianul Marian Tudor. După o investiţie de două milioane de euro în utilaje moderne, produce şi zacuscă facută după reţetele localnicilor, conserve în saramură (vinete coapte, fasole la borcan), batoane energizante, marmeladă şi fructe uscate.
„Este exact ca zacusca pe care o preparăm acasă. Este foarte gustoasă, cu vinete coapte, ardei copți. Am mers pe o rețetă echilibrată și ca gust, și ca aromă, nu am exagerat nici cu sarea, nici cu picanteria, și am obținut un produs suficient de bun”, declară Octavian Șerbănescu, inginer industrie alimentară.
Criza energetică a pus la grea încercare fabrica de dulceţuri a familiei Tudor
Facturile la energie electrică îi fac viaţa amară proprietarului Marian Tudor. Pentru a rezista la scumpirile mărfurilor e nevoie să stocheze cantităţi mari de materie primă în congelatoare de mare putere. Acestea şi restul utilajelor fac ca facturile la electricitate să „explodeze”.
„De la lună la lună, prețul curentului crește, e din ce în ce mai mare. Dacă luna trecută mi-a venit de plătit suma de 42 de mii de lei, luna aceasta stau și mă gândesc cât ar trebui să fie. Acum două luni am avut 36 de mii de lei. Automat, în condițiile în care prețul curentului crește, și noi vom crește prețurile la produse”, a explicat Marian Tudor, proprietarul unității de procesare a fructelor și legumelor, din Vernești.
În acest moment, la Ferma Tudor, se află peste 80 de tone de produse congelate pentru ca fabrica să poată funcţiona şi în timpul iernii. Rezervele, fiind făcute în vară, „cred că ne putem permite să ținem prețul la un nivel fix”, a spus proprietarul pentru Adevărul.ro
Povestea Fermei Tudor a început acum 10 ani pe un teren din comuna Verneşti, Buzău, unde Marian Tudor a făcut o plantaţie mixtă de mure, căpşuni, zmeură, aronia, coacăze, dar şi o livadă cu sute de pomi fructiferi.
Producţia anuală a ajuns chiar şi la o sută de tone de fructe, mai mult decât putea vinde în acel moment Marian Tudor, aşa că, în 2016 a a început demersuri pentru a obține fondurile necesare înființării fabricii de congelare şi procesare a fructelor din propria fermă, dar şi din achiziţie de la producători locali.
Sursa articol: Adevărul.ro
Foto: Iulian Bunilă.