Familiile europene, inegale în faţa accesului la proprietate – studiu

Pentru a deveni proprietare, familiile trebuie să facă un efort financiar mai mic în Danemarca, Germania şi Portugalia, decât în Franţa, Marea Britanie şi în Polonia, unde cumpărarea unei locuinţe înghite mai mulţi ani de venituri, potrivit unui studiu publicat miercuri şi citat de AFP.
Economica.net - joi, 19 iun. 2014, 05:46
Familiile europene, inegale în faţa accesului la proprietate - studiu

În Danemarca, achiziţionarea unei locuinţe noi de 70 m.p. nu necesită decât 2,1 ani de venit mediu brut, faţă de 3 ani în Germania şi 3,1 ani în Portugalia, potrivit acestui al treilea studiu anual al cabinetului de consultanţă Deloitte, care vizează piaţa imobiliară rezidenţială în 15 ţări din Europa şi în Israel.

În Belgia, Olanda, Irlanda, Spania şi Austria, locuinţa este încă relativ abordabilă pentru că achiziţionarea ei necesită între 3,6 şi 5,6 ani de venit mediu brut.

Dimpotrivă, familiile trebuie să investească 7,9 ani de venituri medii brute în Franţa, 8,5 în Marea Britanie şi 10,4 în Rusia, adică un efort financiar mult mai considerabil.

În Republica Cehă, Italia, Ungaria şi Polonia, efortul financiar care trebuie depus este aproape la fel de consecvent, cu 7,2 până la 7,4 ani de venituri.

Acest efort financiar ‘nu pare să fie corelat semnificativ cu nivelul de bogăţie al ţării’, comentează Deloitte.

De fapt, în ţările cu Produs Intern Brut (PIB) ridicat ca Italia, Marea Britanie şi Franţa, precum şi în altele cu economie mai puţin dezvoltată ca Republica Cehă, Ungaria şi Polonia, el este cvasisimilar, mergând de la 7,2 la 8,5 ani de salariu mediu brut.

În ceea ce priveşte preţurile, Londra şi Parisul au rămas capitalele cele mai scumpe în Europa în 2013, cu un preţ mediu pe metru pătrat care poate depăşi 10.000 de euro în prima şi 8.140 euro în a doua.

În opoziţie, Budapesta, Lisabona şi Varşovia sunt capitalele cele mai puţin scumpe din Europa în 2013, cu un preţ mediu pe metru pătrat de 1.140 de euro, 1.640 de euro şi, respectiv, 1.704 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj - Deva. Finanțat prin PNRR, acest "lot al urșilor"......
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, ...
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate ...