Compania anunță și că își menține previziunile pentru 2025. Ca obiective principale, FAN Courie se va concentra pe continuarea investițiilor pentru dezvoltarea și tehnologizarea HUB-urilor regionale, dotarea HUB-ului de la Ștefănești cu o nouă bandă de sortare, extinderea rețelei de lockere FANbox, precum și continuarea dezvoltării internaționale. Valoarea propusă a investițiilor în 2025 se ridică la 40 de milioane de euro.
În 2024, principalele două direcții de investiții ale companiei de curierat au fost extinderea internațională și conectarea pieței din România la cele din vestul Europei, precum și dezvoltarea și optimizarea infrastructurii de depozitare și de sortare, pentru a accelera operațiunile și a facilita dezvoltarea de soluții de livrare alternativă.
Anul trecut, FAN Courier a deschis sedii internaționale noi, a extins și a mărit capacitatea de sortare a mai multor HUB-uri regionale (Deva, Arad, Constanța și Iași), a modernizat sediul de la Ștefănești și a continuat extinderea rețelei de lockere FANbox la nivel național.
Într-o piață de curierat estimată la peste 1 miliard de euro anul trecut, FAN Courier a livrat 95 de milioane de colete: național, internațional și în Republica Moldova.
”Anul 2024 a fost, în linii mari, unul mai așezat față de ultimii ani, un an în care am reușit să ne îndeplinim obiectivele de business. Principalele provocări ale anului au fost în continuare creșterea costurilor operaționale, ca efect al inflației galopante din perioada imediat următoare pandemiei, dar și lipsa tot mai acută a forței de muncă, fapt care ne obligă să creștem periodic bugetele de recrutare și de formare profesională și să aducem lucrători din afara granițelor.
Anul trecut am continuat mai multe proiecte începute în anii anteriori, cum ar fi dezvoltarea internațională, extinderea rețelei de lockere sau dezvoltarea și tehnologizarea HUB-urilor din țară. În privința extinderii internaționale, anul trecut am deschis noi sedii în țările din regiune și, pe lângă Republica Moldova, suntem prezenți deja cu operațiuni în țări precum Grecia, Bulgaria, Slovenia și Ungaria. De asemenea, am dotat HUB-ul din Arad, destinat exclusiv livrărilor internaționale, cu o bandă de sortare cu o capacitate de operare de 80.000 de colete pe zi. Cea mai importantă investiție pe care am realizat-o anul trecut – și una dintre cele mai mari investiții ale companiei din ultimii ani – a fost extinderea și modernizarea depozitului de la Ștefănești”, a declarat Adrian Mihai, CEO și cofondator al FAN Courier.
Suprafața totală a terenului achiziționat pentru construirea noului HUB este de aproximativ 185.000 mp, unde există 17 corpuri de clădire, inclusiv construcții subterane și tehnologice, având o suprafață construită de aproximativ 30.000 mp. Noul HUB de la Ștefănești cuprinde un depozit de fulfillment, care acoperă peste 60% din suprafața construită, precum și o zonă dedicată exclusiv livrărilor la FANbox și Collect Point.
Rețeaua de lockere FANbox este într-o continuă expansiune, atingând 2.000 de unități în acest moment. Până la finalul lunii februarie, rețeaua va număra 2.100 de unități, iar următoarele 500 de unități, pentru care a fost semnat deja contractul de livrare, urmează să fie instalate în anul în curs.
2025 va fi anul în care compania se va concentra pe creșterea volumelor expediate la lockere, dar și pe creșterea numărului de unități instalate. Firma își propune să aibă o creștere de peste 80% în ceea ce privește volumele predate la locker anul acesta.
Dezvoltarea FAN Moldova este una dintre prioritățile FAN Courier. În 2024, FAN Moldova a ajuns la o cifră de afaceri de 2,2 milioane de euro, dublu față de anul trecut și la o cotă de piață de 20%. Targetul pentru 2025 este dublarea cifrei de afaceri și obținerea poziției de lider.
”Cu FAN Moldova, țintim poziția de lider de piață. Acum deținem o cotă de piață de 20%, dar dezvoltarea semnificativă din ultimii doi ani ne-a creat premisele de a ajunge la 35% în acest an. Republica Moldova reprezintă în continuare o prioritate de dezvoltare pentru FAN Courier și vom continua să identificăm soluții de extindere și de diversificare a serviciilor noastre pe piața din țara vecină”, a declarat Felix Pătrășcanu, cofondator FAN Courier.
În ultimii doi ani, FAN Moldova și-a dublat anual volumul de livrări, de la 25.000 de expedieri pe lună în 2021, la 60.000 în 2023 și la peste 100.000 în 2024. În prezent, compania își desfășoară activitatea cu 50 de curieri proprii și 40 de subcontractori.
FAN Courier a bugetat investiții de 40 de milioane de euro în 2025, un an care se anunță mai puțin previzibil, ca urmare a instabilității politice și a incertitudinii economice.
”Situația neclară din zona politică și, mai ales, menținerea acestei incertitudini, ar putea avea un impact și asupra mediului de afaceri, în contextul în care România înregistrează deficite foarte mari. Încă nu avem semnale foarte clare în legătură cu eventualele modificări fiscale pentru anul în curs, de aceea, strategia noastră este una rezervată. Lipsa predicitibilității fiscale, incertitudinile economice, posibila scădere a consumului ca urmare a măsurilor de austeritate impuse de Guvern, toate acestea duc la un climat general tensionat, atât în rândul populației, cât și la nivelul mediului de afaceri”, a declarat Neculai Mihai, cofondator FAN Courier.
La capitolul provocări, pe lângă cele amintite mai sus, una dintre cele mai importante rămâne lipsa forței de muncă, una dintre soluții fiind recrutarea de lucrători din afara României, ceea ce necesită mai mult timp și mai multe resurse financiare. În acest moment, în depozitele FAN Courier din București și din țară lucrează 130 persoane de naționalitate străină. A fost angajat personal din Nepal pe multiple funcții-cheie de execuție în mai multe depozite din România.
În acest context, strategia de investiții și de dezvoltare a companiei va fi ajustată pe parcurs, principalele direcții pentru acest an fiind extinderea și consolidarea poziției FAN Courier pe piața internațională, mărirea capacității de stocare și sortare prin modernizarea și tehnologizarea HUB-urilor regionale, precum și identificarea și dezvoltarea continuă de servicii out of home delivery, cu tot ce înseamnă livrarea alternativă: lockere FANbox, locații partenere Collect Point și sediile FAN din țară.
FAN Courier își reafirmă angajamentul față de mediu și societate, dezvoltându-se responsabil pentru a reduce cat mai mult impactul ecologic al operațiunilor logistice asupra mediului și de a genera beneficii sustenabile pentru comunitățile în care activează. În acest sens, a dezvoltat o Strategie de Sustenabilitate care reflectă valorile și obiectivele companiei pe termen lung.
Această strategie integrează principii ecologice și sociale în toate aspectele activităților întreprinse, de la transport și logistică, până la crearea unui mediu de lucru motivant și susținerea inițiativelor in comunitate.
Astfel, în 2024, la Brașov, a fost instalat un sistem de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 740 kW, în urma unei investiții de aproximativ 600.000 de euro. Această infrastructură acoperă circa 60% din necesarul energetic al sediului local și include baterii de stocare. Acest proiect completează investiția de 1,8 milioane de euro din Ștefăneștii de Jos, unde a fost instalat un sistem fotovoltaic cu o capacitate de 2230 kW. Panourile produc energie verde, acoperind aproximativ 30% din consumul intern. Pentru 2025 și anii următori, FAN Courier își propune să continue investițiile strategice în energie regenerabilă, extinzând proiectele atât în București, cât și în alte orașe mari din România, consolidând astfel angajamentul față de sustenabilitate și eficiență energetică.
Flota de mașini electrice deținută de FAN Courier crește constant. În acest moment, compania are peste 150 de mașini electrice și achiziția acestora continuă. Mașinile parcurg circa 50 km zilnic și livrează, cu precădere, în proximitatea sediilor companiei, acolo unde există o rețea proprie de stații de încărcare, pentru ca vehiculele electrice din flotă să fie încărcate cu energie verde produsă “in-house”.
FAN Courier este o companie cu capital integral românesc, fondată în 1998 de Felix Pătrășcanu, Adrian Mihai și Neculai Mihai, companie care a devenit, în 2006, liderul pieței românești de curierat, poziție consolidată constant cu ajutorul investițiilor și serviciilor cu valoare adăugată noi.
FAN Courier deservește cei peste 65.000 de clienți, majoritatea persoane juridice, cu ajutorul unei echipe formate din peste 8.800 de angajați și colaboratori și a unei flote auto de aproximativ 5.700 de autovehicule.
Serviciile FAN Courier de expediere și livrare sunt disponibile atât la nivel național, cât și la nivel internațional, prin parteneriate solide.