FAO: Indicele prețurilor la alimente a scăzut în mai, pentru a doua lună consecutiv, în ciuda scumpirii grâului și a cărnii de pasăre

Prețurile mondiale la mărfuri alimentare au scăzut modest în mai, pentru a doua lună consecutivă, deși cotațiile grâului și a cărnii de pasăre au crescut, a informat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Ion Dobreanu - sâm, 04 iun. 2022, 10:59
FAO: Indicele prețurilor la alimente a scăzut în mai, pentru a doua lună consecutiv, în ciuda scumpirii grâului și a cărnii de pasăre

Indicele FAO al prețurilor la alimente a fost în medie de 157,4 puncte în mai 2022, în scădere cu 0,6% față de aprilie. Indicele, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de mărfuri alimentare comercializate în mod obișnuit, este totuși cu 22,8% mai mare decât în mai 2021.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 2,2 la sută față de luna precedentă, condus de cotațiile la grâul, care au crescut cu 5,6 la sută față de aprilie și cu 56,2 la sută față de valoarea lor corespunzătoare cu un an mai devreme. Cotațiile internaționale pentru grâu sunt în medie cu doar 11% sub nivelul record atins în martie 2008 și au crescut ca răspuns la o interdicție de export anunțată de India și la îngrijorările legate de condițiile culturilor din mai multe țări exportatoare de top, precum și de perspectivele reduse de producție în Ucraina, din cauza războiului.

Cotațiile internaționale ale orezului au crescut, de asemenea, în general, în timp ce prețurile cerealelor secundare au scăzut cu 2,1 la sută, prețurile la porumb scăzând și mai mult, în sincron cu condițiile ușor îmbunătățite ale recoltei din Statele Unite ale Americii, livrările sezoniere în Argentina și începutul recoltării porumbului în Brazilia.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,5% față de aprilie, deși a rămas semnificativ mai mare decât nivelul din anul precedent. Prețurile la uleiurile de palmier, floarea-soarelui, soia și rapiță au scăzut, în parte din cauza eliminării interdicției de scurtă durată a exporturilor de ulei de palmier din Indonezia și a cererii globale reduse pentru importurile de soia și uleiuri de rapiță, având în vedere costurile ridicate din ultimele luni.

„Restricțiile exporturilor creează incertitudine pe piață și pot duce la creșteri subite ale prețurilor precum și la creșterea volatilității cotațiilor iar această scădere a prețurilor la semințe oleaginoase demonstrează cât de important este să fie eliminate restricțiile și lasate exporturile să circule fără probleme”, a spus economistul șef FAO, Máximo Torero Cullen.

Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a scăzut, de asemenea, cu 3,5% față de luna precedentă. Prețurile laptelui praf au scăzut cel mai mult, din cauza incertitudinilor generate de în piață de către carantina continuă cauzată de COVID-19 din China, în timp ce vânzările cu amănuntul robuste și cererea ridicată de la restaurantele din emisfera nordică au împiedicat scăderea semnificativă a prețurilor la brânzeturi, în ciuda scăderii cererii globale de import.

Prețurile untului au scăzut, de asemenea, din cauza unei cereri mai slabe de import, pe fondul îmbunătățirii producției exportabile.

Indicele FAO al prețurilor la zahăr a scăzut cu 1,1% față de aprilie, deoarece o recoltă extraordinară din India a susținut perspectivele de disponibilitate la nivel mondial. Slăbirea realului brazilian în raport cu dolarul american, împreună cu prețurile mai mici ale etanolului, au împins de asemenea cotațiile zahărului în jos.

Între timp, indicele FAO al prețului la carne a stabilit un nou maxim istoric, crescând cu 0,6% în mai, chiar dacă prețurile mondiale la carnea de bovine au rămas stabile, iar cele ale cărnii de porc au scăzut. Creșterea a fost determinată de o creștere abruptă a prețurilor internaționale la carnea de pasăre, reflectând întreruperile continue ale lanțului de aprovizionare din Ucraina și cazurile recente de gripă aviară, toate acestea pe fondul creșterii cererii în Europa și Orientul Mijlociu.

Producția și consumul global de cereale pe cale să scadă

Perspectivele pentru producția mondială de cereale în 2022 indică acum o scădere probabilă, prima în patru ani, la 2 784 de milioane de tone, în scădere cu 16 milioane de tone față de producția record estimată pentru 2021, potrivit celui mai recent Raport al FAO privind Oferta și Cererea de Cereale, lansat azi.

Cel mai mare declin este prevăzut pentru porumb, urmat de grâu și orez, în timp ce producția de orz și sorg va crește probabil. Prognozele se bazează pe condițiile culturilor deja plantate precum și intențiile de plantare pentru cele care urmează să fie însămânțate.

Utilizarea cerealelor la nivel mondial este, de asemenea, prognozată să scadă marginal în 2022/23, cu aproximativ 0,1% din 2021/22 la 2 788 milioane de tone, marcând prima contracție în ultimii 20 de ani. Scăderea provine în principal din scăderea anticipată a utilizării grăului furajer, cereale grosiere și orez, în timp ce consumul alimentar global de cereale este de așteptat să crească, ținând pasul cu tendințele creșterii populației mondiale.

Comerțul mondial cu cereale va scădea cu 2,6%, potrivit estimărilor, de la nivelul din 2021/22 la 463 de milioane de tone, la nivelul minim al ultimilor trei ani, chiar dacă perspectivele pentru comerțul internațional cu orez rămân pozitive.

Noile prognoze indică o scădere a rezervelor, ceea ce duce la o scădere a raportului între rezerve și utilizare a cerealelor la nivel global, la 29,6% în 2022/23, de la 30,5% în 2021/2022. Acest nou nivel ar fi cel mai scăzut din ultimii nouă ani, dar încă cu mult peste nivelul scăzut de 21,4% înregistrat în 2007/08. Este de așteptat ca o reducere a stocurilor de porumb să genereze această scădere, în timp ce stocurile de grâu vor crește.

FAO și-a actualizat, de asemenea, prognozele pentru producția globală de cereale în 2021, care acum este estimată în creștere cu 0,9% față de anul precedent, și pentru utilizarea cerealelor în 2021/2022, care este estimată în creștere cu 1,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare de 30 de milioane de euro....
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână ...
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...