FAO publică lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna mai 2015, acest indice a atins o valoare medie de 166,8 puncte, în scădere cu 2,4 puncte, sau 1,4%, comparativ cu aprilie 2015, şi cu 46 de puncte, sau 20,7%, comparativ cu mai 2014.
Declinul din luna mai a fost cauzat de o scădere lunară de 3,8% a preţurilor la cereale, la care s-a adăugat o reducere a preţurilor la produse lactate şi o diminuare de un procent la carne. În schimb, preţul zahărului a crescut cu două procente, iar preţul la ulei vegetal a crescut cu 2,6%.
În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de grâu, cereale păioase şi orez din acest an, preconizând recolte de porumb mai mari în China şi Mexic, precum şi recolte mai abundente de grâu în Africa şi America de Nord. Conform celor mai noi prognoze, producţia mondială de cereale din acest an va fi una de 2,524 miliarde tone, cu 15 milioane tone mai mare decât se estima în luna mai, dar cu un procent (sau 25,6 milioane tone) sub recolta record de anul trecut.
În ceea ce priveşte recolta de grâu din 2015, FAO estimează că aceasta se va situa la 723,4 milioane tone, cu patru milioane de tone mai mult decât estima în luna mai, dar cu 0,8% (sau şase milioane tone) mai mică decât recolta record din 2014.