FAO: Preţurile alimentelor au crescut cu 3,9% în luna octombrie din cauza condiţiilor meteo
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna octombrie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 162 puncte, în creştere faţă de 155,9 puncte în luna septembrie. FAO a precizat că aceasta a fost cea mai mare creştere înregistrată după luna iulie 2012, chiar dacă preţurile la alimente erau în luna octombrie 2015 cu 16% mai mici decât în luna octombrie 2014.
Creşterea din luna octombrie s-a datorat în principal majorării cu 17,2% a preţului la zahăr, pe fondul îngrijorărilor că ploile abundente vor afecta principalele regiuni unde se cultivă trestia de zahăr în Brazilia, primul producător mondial de zahăr. Preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 6,2% comparativ cu luna septembrie, pe fondul temerilor că fenomenul El Nino va afecta livrările de ulei de palmier ale Indoneziei în 2016.
În paralel, FAO şi-a redus estimările cu privire la producţia mondială de cereale în 2015 până la 2,530 miliarde de tone, de la 2,534 miliarde tone cât estima în luna septembrie. ‘Jumătate din revizuire reflectă perspectivele mai slabe privind recoltele de porumb din India şi Ucraina, în principal din cauza condiţiilor meteo nefavorabile’, se arată în comunicatul FAO.
În schimb, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind recolta mondială de grâu în sezonul 2015/2016 până la 736,2 milioane tone, de la 734,8 milioane tone cât estima anterior, adăugând că principalul motiv al revizuirii fiind recolta peste aşteptări din Uniunea Europeană.