FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, scrie Agerpres.
În aprilie, acest indice a atins o valoare medie de 171 puncte, în scădere cu 1,2% faţă de valoarea înregistrată în martie. FAO precizează că în luna martie 2015 preţul zahărului a înregistrat o scădere semnificativă, atingând cel mai scăzut nivel de după luna februarie 2009.
‘Impresia mea este că rata de schimb va avea cea mai mare influenţă asupra preţurilor alimentelor, şi dacă dolarul se depreciază, această evoluţia va fi încurajatoare pentru preţurile alimentelor’, a declarat economistul FAO, Abdolreza Abbassian.
În paralel, FAO a revizuit în scădere, cu 1,5%, estimările privind producţia mondială de cereale din acest an, până la nivelul de 2,509 miliarde de tone, sub prognoza din martie, de 2,548 milioane de tone.
De asemenea, stocurile globale de cereale în sezonul 2015 – 2016 sunt prognozate să ajungă la 626,6 milioane de tone, în scădere faţă de estimările anterioare, de 645,6 milioane tone.