FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În aprilie, acest indice a avut o valoare de 170,1 puncte, în creştere faţă de 167,5 puncte în martie. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2018 dar indicele rămâne cu 2,3% sub nivelul înregistrat în aprilie 2018.
FAO a subliniat că preţul lactatelor a crescut în aprilie cu 5,2% faţă de luna precedentă, în urma majorării cererii pentru importurile de lapte praf, unt şi brânză. Este a patra lună de creştere a preţului lactatelor. Preţul cărnii a urcat cu 3%, în urma majorării cererii în Asia, şi în special în China, unde extinderea epidemiei de pestă porcină a afectat piaţa locală.
De asemenea, preţul uleiurilor vegetale şi al zahărului a crescut dar a scăzut preţul cerealelor cu 2,8%, a patra lună de declin consecutiv.
În prima sa estimare pentru 2019, FAO previzionează că producţia mondială de cereale ca creşte cu 2,7% anul acesta, la nivelul record de 2,722 miliarde tone, comparativ cu 2018. „Ne aşteptăm la o creştere de 5% a producţiei de grâu, de 2,3% a producţiei de porumb şi de 5,4% a producţiei de orz”. Consumul global de cereale ar urma să crească anul acesta cu cel puţin 1,1% anul acesta, pe fondul creşterii populaţiei mondiale, a previzionat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.