FAO sprijină micii fermieri din Republica Moldova să-și sporească reziliența și productivitatea

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) lansează un nou proiect care va răspunde nevoilor micilor fermieri și fermelor de familie din Republica Moldova, afectate de consecințele pandemiei COVID-19 și a secetei din 2020, informează instituția prin intermediul unui comunicat.
Ion Dobreanu - joi, 09 sept. 2021, 16:46
FAO sprijină micii fermieri din Republica Moldova să-și sporească reziliența și productivitatea

Viorel Gherciu, noul Ministru al Agriculturii din Republica Moldova, și Raimund Jehle, Reprezentantul FAO în Moldova, au semnat un proiect pentru susținerea micilor fermieri. Astfel, agricultorii vor putea accesa mai ușor piața locală, prin creșterea productivității lor, dar și prin dezvoltarea unei mai bune înțelegeri a oportunităților de piață, precum și a unei abordări orientate spre satisfacerea cerințelor de calitate ale procesatorilor și furnizorilor.

Banii necesari implementării proiectului, 265 000 de dolari americani, sunt asigurați de FAO prin programul său de cooperare tehnică.

Proiectul, de asemenea, va contribui la consolidarea capacității autorităților naționale de a analiza și formula politici care să răspundă nevoilor micilor fermieri și a fermelor de familie, în special celor din sectorul zootehnic, astfel, sporindu-le oportunitățile și nivelul de venit.

Micii fermieri reprezintă cea mai mare parte a populației din mediul rural și joacă un rol important în agricultură, contribuind cu peste 62% la producția agricolă a țării. Pe de altă parte, aceștia se confruntă cu o serie de dificultăți, cum ar fi accesul limitat la resursele de producție, terenuri agricole fragmentate, capacitatea redusă de a face față riscurilor de piață, dar și celor meteorologice, precum și resurselor financiare limitate. De obicei, fermierii optează pentru strategii de supraviețuire pe o perioadă scurtă, însă care le afectează reziliența pe termen lung. Proiectul va fi realizat în comun cu Guvernul Republicii Moldova în perioada 2021 – 2023.

„Împreună cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, vom furniza ingredientele necesare pentru îmbunătățirea politicilor actuale de sprijinire a micilor fermieri și ferme de familie din sectorul zootehnic. Proiectul va crea platforme și rețele valoroase pentru experți și fermieri pentru a rezolva cele mai grave probleme ale sectorului”, a menționat Raimund Jehle.

Ministrul Viorel Gherciu a menționat: „Suntem conștienți de provocările cu care se confruntă acest sector, inclusiv, ca urmare a dezastrelor naturale și a pandemiei care ne-au lovit puternic în anul 2020. Astfel, suntem recunoscători că FAO și de această dată, va oferi sprijinul său, în conformitate cu obiectivele stabilite de actualul guvern, iar micii fermieri din sectorul zootehnic vor fi capabili să depășească unele dintre problemele cu care se confruntă”, a spus Viorel Gherciu.

Experții vor evalua necesitățiile fermierilor din sectorul zootehnic, ținând cont de consecințele pandemiei și a secetei recente. În special, vor analiza lanțul valoric al micilor rumegătoare și vor formula recomandări pentru a le asigura crescătorilor de ovine și caprine un acces mai larg pe piață. În cadrul proiectului va fi creată o platformă, la nivel de țară, cuprinzând mai multe părți interesate, care va funcționa ca un canal de comunicare între guvern, experți și fermierii crescători de mici rumegătoare. De asemenea, va fi elaborat un Plan Național de Acțiuni (PNA) pentru fermele de familie, ce va cuprinde acțiuni coerente și cuprinzătoare pentru consolidarea acestora.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, aproape 97% din efectivul de ovine și 86% din efectivul de bovine sunt în proprietatea micilor fermieri. Ținând cont de faptul că, producţia animalieră este o parte esențială a agriculturii de subzistență, asigurând mijloace de trai pentru gospodăriile rurale, îmbunătățirea capacităților micilor fermieri din sectorul zootehnic este crucială pentru dezvoltarea agriculturii.

Te-ar mai putea interesa și
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice – raport BERD
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice ...
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea internaţională şi ar putea afecta ţările sărace în mod special, arată......
Producătorul de mașini electrice Rivian a primit un împrumut condiționat de 6,6 miliarde USD
Producătorul de mașini electrice Rivian a primit un împrumut condiționat de 6,6 miliarde USD
Rivian a anunțat că a primit aprobarea condiționată pentru un împrumut de până la 6,6 miliarde de dolari de la Departamentul ...
Victor Negrescu: PSD va veni cu o nouă abordare în modul de comunicare cu populaţia
Victor Negrescu: PSD va veni cu o nouă abordare în modul de comunicare cu populaţia
PSD îşi propune să obţină din nou încrederea românilor la alegerile parlamentare şi va veni cu o nouă abordare în ...
SUA: Trump anunţă creşterea taxelor vamale pentru China, Canada şi Mexic
SUA: Trump anunţă creşterea taxelor vamale pentru China, Canada şi Mexic
Donald Trump a confirmat luni că primele sale măsuri economice după învestirea sa în ianuarie vor fi creşterea taxelor ...