FAP: România este singura ţară din lume care nu aplică managementul forestier durabil

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) nu a luat nicio măsură de salvare a celor 600.000 de păduri particulare neadministrate şi nepăzite, România fiind, la ora actuală, singura ţară din lume care nu aplică managementul forestier durabil în acest sector, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP), Marian Stoicescu.
Economica.net - mie, 20 apr. 2016, 09:51
FAP: România este singura ţară din lume care nu aplică managementul forestier durabil

‘Deşi i s-a adus la cunoştinţă de către Federaţia pentru Apărarea Pădurilor, prin memorii şi petiţii, situaţia dezastruoasă a pădurilor din sectorul silvic privat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Departamentul Pădurilor, nu a luat nicio măsură de salvare a pădurilor particulare neadministrate şi nepăzite. În prezent, sunt 600.000 de hectare de păduri particulare neadministrate şi nepăzite, întrucât autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură nu a respectat prevederile Legii nr. 46/2008 şi nu a acordat proprietarilor subvenţiile necesare administrării şi pazei pădurilor. Deşi s-a solicitat, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură nu a luat nicio măsură de identificare a grupurilor de interese care au organizat, condus şi tăiat ilegal 400.000 de hectare de păduri particulare, creându-se un prejudiciu ţării, proprietarilor de păduri şi întregii populaţii, de 36 miliarde de euro, precum şi un grav prejudiciu de imagine României. România este singura ţară din lume care nu aplică managementul forestier durabil la păduri’, a atenţionat Stoicescu.

La sfârşitul lunii martie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, afirma într-o emisiune televizată, că România are unul dintre cele mai bune sisteme de management al pădurilor din Europa, iar aplicaţia ‘Radarul pădurilor’ începe să dea rezultate.

”România are unul dintre cele mai bine puse la punct sisteme de management al pădurilor din Europa. La fel, legislaţia este bună. Recoltăm în jur de 2,8 metri cubi pe hectar pe an, care este mult mai puţin decât se recoltează în alte ţări. Am avea posibilitatea să recoltăm mai mult, dar legislaţia nu permite. Fenomenul tăierilor ilegale este real şi trebuie să luăm măsuri. Radarul pădurilor funcţionează şi există acest sistem SUMAL de trasabilitate a lemnului, la care anul acesta în mod foarte concret încercăm să-l întărim. În primele 3 trimestre ale anului trecut s-au primit 25.000 de sesizări de urgenţă, iar în 25% dintre acestea s-a dovedit ulterior că transportul de lemn era ilegal. Când oamenii sună la 112, ei doar semnalează un transport cu lemn. Dar ei nu au feedback al acţiunii lor şi tocmai de aceea lucrăm la acest aspect. Vom dezvolta nişte aplicaţii care să arate cetăţeanului dinainte dacă transportul de lemn este legal sau ilegal. Au fost şi cazuri izolate, mai puţin de 10, în care lucrurile nu au avut o finalitate dorită”, menţiona, la vremea respectivă, ministrul Mediului.

Federaţia pentru Apărarea Pădurilor (FAP), organizaţie non-guvernamentală, protestează, miercuri, în Piaţa Victoriei, faţă de situaţia actuală a pădurilor din România. Acţiunea de protest este programată să se desfăşoare între orele 11,00 – 14,00, în faţa Guvernului.

La ora actuală, la faţa locului sunt prezenţi în jur de 1.000 de persoane, reprezentanţi ai sectorului silvic, sosiţi din mai aproape toate judeţele ţării.

Ultima acţiune de protest a forestierilor a avut loc în data de 7 aprilie, la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Aceştia au fost primiţi, ulterior, în audienţă, de secretarul de stat Viorel Traian Lascu, căruia i-au înmânat o petiţie cu revendicările solicitate.

Potrivit FAP, printre revendicări se află anularea Ordinului de Ministru prin care se împiedică participarea angajaţilor Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva la procesul de selecţie pentru membrii Consiliului de Administraţie.

De asemenea, aceştia consideră că este nevoie de modificarea HG nr. 924/4.11.2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, ‘întrucât prevederile acestei HG constituie o ameninţare la menţinerea şi gospodărirea durabilă a pădurilor proprietate de stat şi, conform Legii nr. 2/2016, o ameninţare la siguranţa naţională.’

În viziunea iniţiatorilor protestului, propunerea Departamentului Păduri pentru modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din proprietate publică nu soluţionează problematica creată prin aplicarea HG nr. 924/2015, iar estimările Federaţiei amintesc de faptul că aproximativ 7.000 de salariaţi de la RNP – Romsilva vor fi concediaţi.

Pe lista revendicărilor Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor se mai află: acordarea de subvenţii proprietarilor de păduri cu suprafeţe de până în 30 de hectare pentru administrarea şi paza pădurilor, salvarea pădurilor României prin scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese, astfel încât să fie stopate retrocedările ilegale, corupţia şi furturile de lemn, tragerea la răspundere a celor care au permis distrugerea a 400.000 de hectare de păduri particulare şi retrocedări ilegale, măsuri urgente de consolidare a RNP – Romsilva, aplicarea unui management forestier durabil, măsuri de stopare a campaniei de denigrare a personalului silvic, respectarea prevederilor legale privind numirea Consiliului de Administraţie al Romsilva şi, nu în ultimul rând, consultarea reală a mediului academic, a specialiştilor şi a reprezentanţilor societăţii civile din sectorul silvic la elaborarea strategiilor forestiere şi a actelor normative aferente sectorului.

Federaţia pentru Apărarea Pădurilor are în componenţă membri ai Academiei Române, ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Societatea ‘Progresul Silvic’, Confederaţia Consilva, Asociaţia Proprietarilor de Păduri din România, Asociaţia Constructorilor Forestieri din România, Asociaţia Pensionarilor Silvici din România.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...