Fără bani de la Guvern, Czech Airlines a intrat în insolvență

11 03. 2021
czech airlines

Czech Airlines, a cincea cea mai veche companie aeriană din lume, înființată în 1923, a intrat oficial în insolvență. Operatorul a depus la sfârșitul lunii februarie actele la Tribunalul din Praga, iar decizia a venit ieri. Compania caută acum să se restructureze, după ce operațiunile au fost afectate de pandemia de COVID-19.

Unul dintre motivele invocate de companie este și faptul că Guvernul nu a acordat un ajutor de stat, așa cum alte Guverne au făcut pentru companiile naționale. Printre companiile europene care au primit ajutor de la stat se numără TAROM, Lufthansa cu toate subsidiarele el, Air France KLM, Alitalia, Norwegian, TAP Portugal, airBaltic și SAS.

Operatorul avea zboruri între Praga și Bcuurești, care au fost suspendate.

De la sfârșitul lunii august 2020, CSA s-a aflat sub moratoriu protector împotriva creditorilor, care a expirat la sfârșitul lunii februarie, atunci când compania a depus actele pentru intrarea în insolvență. Compania are o datorie de 1,8 miliarde de coroane cehești, adică aproape 69 de milioane de euro, din care un miliard sunt bilete plătite și nefolosite de către clienți.

Fără bani de la Guvern

Soluția insolvenței a fost aleasă de Czech Airlines după ce a epuizat „toate soluțiile posibile pentru a rezolva situația financiară cauzată de criza globală a aviației din cauza pandemiei COVID-19. Scopul procesului de reorganizare este de a salva compania și de a selecta cea mai bună soluție posibilă pentru creditori”, se arată în comunicatul operatorului, care dă și vina pe Guvern că nu a ajutat compania așa cum a făcut cu alți operatori din alte sectoare.

„În ciuda recomandărilor Comisiei Europene și ale Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA), CSA nu a primit niciun sprijin financiar de la guvern, spre deosebire de concurenții săi direcți care au primit un astfel de sprijin de la guvernele lor, în conformitate cu recomandarea CE și, prin urmare, compania aeriană se confruntă cu o concurență inegală și neloială”, se mai arată în comunicatul companiei.

Compania din Cehia a fost pe profit înainte de pandemie.

Operatorul va trece și la concedieri. Publicația economică  Hospodářské noviny din Cehia a relatat că 430 de persoane vor fi concediate și că autoritățile au fost deja notificate în acest sens. Asta după ce anul trecut alte 300 de persoane au fost concediate.