Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de azi este un “proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023”.
Proiectul elimină de fapt obligativitatea de a se depune o declarație pe proprie răspundere de către cei care au mai multe locuri de consum, așa cum prevede acum legea, care spune că nu se poate beneficia de prețul plafonat “mic” decât pentru un singur loc de consum.
Clienții cu mai multe locuri de consum puteau solicita acordarea plafonării pentru un alt loc de consum decât cel din cartea de identitate, caz în care are necesară depunerea Cererii și a Declarației pe propria răspundere. Chiriașii ar fi urmat să beneficieze de prețurile mici doar în varianta în care își încheiau contracte proprii de furnizare.
Prevederile au stârnit nemulțumiri printre clienți și au pus oamenii pe drmuri formându-se cozi în fața sediilor furnizorilor, iar guvernanții au decis să elimine prevederea ci plafonarea la un singur loc de consum și, implicit, obligativitatea depunerii declarației.
După ce Guvernul va adopta OUG, vor mai depunde declarații la furnizori doar familiile cu trei copii, familiile monoparentale cu un copil în îngrijire și clienții care folosesc aparate electrice vitale, pentru a beneficia de prețul de 0,68 lei/kWh indiferent de consum.
Amintim că, de la 1 ianuarie, toți clienții casnici beneficiază de prețuri maxime plafonate pentru consumul de energie electrică, însă nivelul de plafonare diferă. Sunt trei plafoane instituite prin lege: 0,68 lei/kWh, 0,8 lei/kWh și plafonul maxim, de 1,3 kWh. Niciun consumator casnic nu va plăti mai mult decât acest ultim nivel. Mai jos, pragurile de consum pentru care se aplică plafoanele de preț:
– sub 100 kWh/lună, prețul este de 0,68 lei/kWh
– între 100 și 250 kWh/lună, prețul este de 0,8 lei/kWh
– peste 255 kWh/lună, prețul este de 1,3 lei/kWh