Fără dobânzi pentru întârzierea plăţii contribuţiilor de sănătate pentru veniturile din chirii

Economica.net
07 04. 2014
ioanapetrescu_05012013_6509_44357500_94237400_71397300

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat luni Ordinul nr.550 de aprobare a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale Nr 2/ 2014, potrivit căreia nu vor mai fi percepute dobânzi şi  penalităţi de întârziere contribuabililor care depăşesc termenele de plată ale obligaţiilor fiscale din cauza faptului că nu au primit deciziile de impunere pentru contribuţiile de asigurări sociale de sănătate datorate asupra veniturilor din închirieri.

Potrivit Deciziei nr.2/ 2014 a Comisiei fiscale centrale, contribuabilii nu datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru perioada cuprinsă între termenul de plată prevăzut de Codul Fiscal, respectiv 25 martie 2014, şi data comunicării deciziei de impunere, în cazul contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru care nu au avut obligaţia efectuării de plăţi anticipate în anul precedent.

‘Consider că această reglementare este necesară. Trebuie să manifestăm respect faţă de contribuabil. Oamenii nu trebuie să plătească majorări sau penalităţi, în condiţiile în care nu au primit decizie de impunere, mai exact, nu au fost înştiinţaţi care este suma aferentă obligaţiilor fiscale’, a declarat ministrul Finanţelor, Ioana-Maria Petrescu.

Potrivit MFP, în cazul în care contribuabilul a plătit deja penalităţi pentru întârzierea la plată, sumele percepute ca accesorii vor fi compensate cu alte obligaţii datorate bugetului de stat sau, după caz, pot fi restituite.

Începând din acest an, persoanele fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (închiriere, închirierea locuinţelor proprietate personală în scop turistic, arendă) datorează, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizează, pe lângă impozit în cotă de 16%, şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cotă de 5,5% din baza lunară de calcul, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 88/2013.

Baza lunară de calcul pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă este, după caz: diferenţa între venitul brut şi cheltuiala deductibilă, determinată prin aplicarea cotei de 25% la venitul brut; diferenţa între totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri; valoarea anuală a normei venit raportată la cele 12 luni ale anului.

Baza de calcul lunară pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată asupra acestei categorii de venituri nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, şi nu poate depăşi cinci salarii medii brute.

Contribuabilii care realizează venituri din închirieri, cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole, au obligaţia să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale, în baza deciziei de impunere pentru plăţi anticipate, conform căreia plata se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25, inclusiv, a ultimei luni din fiecare trimestru.