Fără exclusivități pe platformele Glovo și Foodpanda. Glovo se angajează să nu oblige restaurantele să utilizeze exclusiv platforma sa și nici nu va stabili comisioanele în funcție de acest aspect
Glovoappro SRL, filiala din România a companiei spaniole Glovo, care administrează serviciului online de livrare de mâncare de la restaurante , prin intermediul aplicației Glovo, a decis să ia o serie de angajemente cu scopul de a primi acordul Consiliului Concurenței asupra tranzacției prin care va prelua Foodpanda Ro S.R.L. („Foodpanda”) și Delivery Hero Dmart S.R.L. („Delivery Hero”).
Glovoappro S.R.L. („Glovo”) se angajează să nu oblige restaurantele, prin contractele actuale sau viitoare, să utilizeze exclusiv platforma Glovo pentru afişarea ofertei de mâncare online, cu excluderea altor servicii de preluare şi livrare a comenzii online. De asemenea, Glovo va permite restaurantelor să utilizeze propriile canalele de preluare a comenzilor (prin website, aplicaţie, telefon, alte sisteme de comandă) sau propriile servicii de livrare prin flota proprie, personalul angajat sau curieri terţi.
Totodată, Glovo nu va condiţiona contractual, în mod direct sau indirect, nivelul comisioanelor actuale sau viitoare agreate cu restaurantele, de respectarea unei obligații de exclusivitate și nici nu va retrograda restaurantele în aplicația sa dacă acestea îşi listează oferta de mâncare pe alt canal concurent de preluarea online a comenzilor sau va folosi propriul canal.
De asemenea, Glovo nu va reînnoi prevederile contractuale prin care Foodpanda impune o obligaţie de exclusivitate restaurantelor.
„Pentru a asigura că, ulterior tranzacției (prin care Glovo va prelua Foodpanda și Delivery Hero n.red), capacitatea de multi-homing a restaurantelor va rămâne neschimbată, Glovo se angajează să respecte aceste angajamente în contractele de intermediere încheiate cu restaurantele (actuale sau viitoare) în vigoare pe durata angajamentelor. Durata angajamentelor este de 24 luni de la data finalizării tranzacţiei în urma autorizării operaţiunii de concentrare economică de către Consiliul Concurenţei”, se specifică în documentul semnat de Glovo pe care Consiliul Concurenței îl supune dezbaterii publice.
Amintim că Glovo a anunțat în luna mai că va prelua Foodpanda și alte companii din grupul Delivery Hero SE Germania, din Europa Centrală și de Est, în urma unor tranzacții în valoare de 170 de milioane de euro.
La nivel local, tranzacția implică Glovoappro SRL care va prelua compania Foodpanda Ro SRL și, indirect, afacerea Pandamart, operată de către Delivery Hero Dmart SRL.
Tranzacția a ridicat unele „îngrijorări legate de puterea de piață pe care o va dobândi Glovo în urma tranzacției, având în vedere activitatea sa de platformă online de livrare a mâncării și efectul pe care aceasta ar putea-o avea asupra accesului la clienți de către concurenții săi”, după cum a precizat Consiliul Concurenței care analizează operațiunea și care a explicat rolul fiecărui ucător în piață și similaritățile dintre ei.
Glovo este o companie având ca obiect principal de activitate dezvoltarea și administrarea serviciului online de livrare de mâncare de la restaurante către consumatori, prin intermediul unei aplicații cu același nume.
Foodpanda furnizează servicii de preluare a comenzilor online şi livrare de mâncare de la restaurante și alte bunuri de consum (precum: alimente, flori, băuturi alcoolice și tutun, produse farmaceutice, jucării, produse de îngrijire pentru copii, cărți, etc.) prin intermediul serviciului online Foodpanda.
Delivery Hero își desfășoară activitatea prin intermediul magazinelor de tip „dark store” – Pandamart, care reprezintă spaţii de depozitare în proximitate destinate exclusiv vânzării online a produselor de tip multicategorie, prin intermediul platformei Foodpanda.
Glovo s-a lansat pe piaţa din România în luna mai 2018, iar acum este prezent în 40 de orașe din România. Aplicația reunește peste 17.000 de curieri înscriși în București și peste 11.000 în provincie, dintre care 4000 sunt activi în capitală și peste 3.000 în provincie.