Fără finanțare, proiecte imobiliare de 300 mil. euro vor fi dezvoltate cu banii investitorilor

Lipsa finanţării va rămâne principala provocare în piaţa imobiliară şi în 2013, o mare parte din proiectele anunţate, pe toate segmentele, în valoare de peste 300 de milioane de euro, fiind realizate exclusiv din surse proprii ale investitorilor.
Economica.net - lun, 31 dec. 2012, 11:04
Fără finanțare, proiecte imobiliare de 300 mil. euro vor fi dezvoltate cu banii investitorilor

„Sunt câteva provocări cu care se va confrunta piaţa imobiliară din România în 2013. Cea mai importantă este lipsa surselor de finanţare atât pentru dezvoltatori, cât şi pentru investitorii care vor să cumpere proiecte imobiliare. În 2013, băncile vor finanţa doar produse bune şi deţinute de clienţi cu reputaţie, cu un «track record» bun dovedit. Pentru a evita sindicalizările, băncile vor acorda credite de până la 25-20 milioane de euro”, a declarat agenţiei MEDIAFAX David Hay, director executiv al AFI Europe România, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de pe piaţa locală.

Din cauza acestei deficienţe a pieţei, tot mai mulţi investitori, care nu vor să rateze ocazia de a deţine proiecte imobiliare în România, au pus la bătaie bani proprii pentru a dezvolta atât clădiri de birouri, cât şi spaţii de retail sau locuinţe.

Astfel, grupul suedez Skanska, care a intrat anul acesta pe piaţa locală prin achiziţia unui teren în Bucureşti, vrea să înceapă primul proiect din România, o clădire de birouri, cu fonduri proprii.

„Pentru noi este cel mai bun moment pentru a investi în România. Suntem norocoşi că operăm cu banii noştri şi ştim că în zilele noastre banii sunt o problemă, banii costă bani, iar competiţia suferă din cauza lipsei finanţare”, declara luna trecută Andreas Lindelof, preşedintele Skanska România.

Grupul, un gigant pe piaţa europeană a construcţiilor, va construi o clădire de 52.000 metri pătraţi, în trei faze, lucrările urmând să înceapă în primul trimestru al anului viitor. În aceste condiţii, construcţia întregului proiect este programată să fie încheiată în 2018. Skanska va fi şi contractorul general al proiectului. Compania nu a anunţat valoarea investiţiei, însă aceasta ar putea depăşi 60 de milioane de euro.

Tot în segmentul spaţiilor de birouri, fondul de investiţii sud-african NEPI şi omul de afaceri Ovidiu Şandor, vor construi un complex în Cluj-Napoca, cu o suprafaţă de 52.000 metri pătraţi pe un teren al fostei fabrici Tricotajul Someşul. Lucrările la prima etapă a complexului, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 metri pătraţi, vor fi finalizate în prima parte a anului 2014, iar finanţarea acestei etape va fi asigurată exclusiv din surse proprii ale partenerilor.

Grupul belgian Atenor a decis să înceapă construcţia complexului de birouri Hermes Business Campus din Pipera, prima fază urmând să fie finalizată în luna noiembrie 2013, iar dezvoltarea va fi finanţată din fondurile obţinute printr-o emisiune de obligaţiuni în valoare de 60 milioane de euro. Proiectul a fost anunţat în noiembrie 2010, dată la care repre­zentanţii dezvoltatorului spuneau că vor începe con­strucţia parcului de afaceri deoarece cred că zona Pipera are încă potenţial. Atenor a anunţat că va investi circa 150 de milioane de euro în complexul de birouri, din care 30 de milioane de euro pentru prima fază.

Şi grupul austriac S Immo vrea să contruiască o clădire de birouri în zona Griviţa, investiţie de 66 milioane de euro, tot din surse proprii. Compania nu a anunţat exact când vrea să înceapă construcţia, însă imobilul este disponibil spre închiriere.

Nu doar dezvoltatorii de birouri au renunţat să mai spere la finanţările bancare, ci şi cei de spaţii de retail şi de locuinţe.

Astfel, dezvoltatorul imobiliar Anchor Grup, din Turcia, a anunţat că va aloca din fonduri proprii 50 de milioane de euro pentru extinderea şi reconfigurarea celor două mall-uri deţinute în Bucureşti, Plaza România şi Bucureşti Mall. Dezvoltatorul va beneficia de sprijinul Fiba Holding, grup din care face parte.

Tot de sprijin intern va beneficia şi dezvoltatorul mall-ului Promenada din zona Floreasca. Raiffeisen Bank International finanţează cu 95,5 milioane de euro construcţia centrului comercial dezvoltat de compania Raiffeisen evolution, investiţie de circa 150 de milioane de euro.

Şi Adama, deţinută de fondul austriac de investiţii Immofinanz, a început să investească fonduri proprii pentru continuarea proiectelor rezidenţiale din România. Două dintre acestea, începute deja, presupun investiţii de circa 11 milioane de euro.

„Din cauza lichidităţilor reduse, cel mai probabil vor fi dezvoltate în 2013 doar proiecte mici sau medii, ceea ce va duce la o continuare a consolidărilor pe piaţă, astfel că vor mai rămâne doar dezvoltatorii profesionişti şi cei puternici din punct de vedere financiar. De asemenea, din acest motiv nu mă aştept la noi jucători pe piaţa locală. Sursele de finanţare în 2013 vor continua să fie băncile austriece. Am putea vedea fonduri private de investiţii sau asigurători care să înlocuiască băncile, dar nu văd o schimbare reală din acest punct de vedere”, anticipează reprezentantul AFI Europe.

AFI Europe se va focusa anul viitor pe finalizarea centrului comercial AFI Palace Ploieşti, cu o suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi, investiţie de circa 40 de milioane de euro, pentru care deschiderea este programată pentru luna octombrie 2013. În plus, compania va continua construcţia mall-ului AFI Palace B.Noi, tot de 28.000 metri pătraţi închiriabili, a cărei lansare este prevăzută pentru 2014.

Pe segmentul de birouri, dezvoltatorul va construi AFI Park 2, a doua clădire din complexul de lângă centrul comercial AFI Palace Cotroceni. AFI Park 2 va totaliza 12.000 metri pătraţi şi reprezintă o investiţie de 22 milioane de euro. Finalizarea construcţiei este stabilită pentru februarie 2014.

Compania nu a anunţat de unde vor proveni fondurile necesare dezvoltării acestor proiecte.

Printre norocoşii care au primit totuşi finanţare bancară în acest an pentru proiecte imobiliare în România se numără Portland Trust (BCR) şi grupul ceh S Group (PPF Bank).

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...