Promisiuni fără număr. Actuala Centură a Capitalei este un dezastru, dar Guvernul face planuri peste planuri pentru încă una

Guvernul selectează consultant care să realizeze un Master Plan al Centurilor Bucureştiului. Asta în condiţiile în care actuala centură este, în mare parte,un drum cu o bandă pe sens, iar pentru modernizarea sa au fost realizate deja planuri şi a fost solicitată finanţare europeană prin POIM 2014-2020.
Anemona Andone - joi, 13 oct. 2016, 20:56
Promisiuni fără număr. Actuala Centură a Capitalei este un dezastru, dar Guvernul face planuri peste planuri pentru încă una

La aproape 10 ani de la intrarea în UE, Capitala României este probabil singura din blocul comunitar fără o centură cu două benzi pe sens.

În aceste condiţii, Guvernul vrea ca un consultant, selectat împreună cu Banca Europeană de Investiţii, să realizeze o strategie nouă pentru „centurile” Capitalei.

„Pentru întreg sistemul de ring-uri al Bucureştiului, şi în ideea de a putea obţine bani europeni, împreună cu Banca Europeană de Investiţii se va selecta un consultant”, a spus la Digi24 Cătălin Drulă, consilier în domeniul infrastructurii al premierului Dacian Cioloş.

Potrivit lui, consultantul va elabora un fel de „master plan al centurilor Bucureştiului”, din care ar trebui să reiasă ce nevoi are Bucureştiul în termen de inele, dacă de autostradă sau drum expres, şi câte.

„Deja simt obiecţiile, încă un studiu, încă un master plan, dar din păcate nu suferim de prea multă planificare ci de prea proastă planificare”, a continuat consilierul lui Cioloş.

După cum a anticipat acesta, iniţiativa Guvernului tehnocrat a şi fost criticată pe forumurile de specialitate.

Multe planuri, nicio licitaţie de construcţie

„Mi se pare o prostie. Încă un consultant? Încă o tragere de timp? Avem 1 centură cu 1 bandă pe sens. Asta trebuie dublată în totalitate şi denivelată 90%. Chiar dacă mai târziu facem A0, traficul de pe DNCB nu va dispărea. Vor apărea destule ansambluri rezidenţiale sau parcuri industriale în imediata ei apropiere (nu că acum nu ar exista). De pe acum, la Berceni şi la Popeşti Leordeni stai de îţi vine rău. Cred că suntem singurul oraş cu peste 1 milion de locuitori care nu are o centură cu 2 benzi pe sens. Şi nouă ne trebuie consultanţi”, spune un membru al forumului de infrastructură peundemerg.ro.

„Până ieri era un plan, o speranţă. Azi ştim aşa: un nou consultant, un nou plan. O luăm de la capăt. Măcar ştim de ce Studiul de fezabilitate pe SUD nu se mai termină. Avem acum Master Planul de transport la nivel de ţară, PMUD (planul de dezvoltare durabilă a Bucureştiului) şi mai facem încă un plan pentru RINGuri. Ce nu facem? Nicio licitaţie de construcţie”, adaugă alt forumist.

Ce facem cu Centura de Sud?

Dacă pe partea de Nord a Centurii Capitalei au fost efectuate deja sau sunt în curs de executare lucrări de lărgire la patru benzi pe anumite porţiuni, pe partea de Sud nu există multe lucruri concrete, deşi vorbim încă despre o şosea cu o bandă pe sens, sufocata de trafic.

În interviul pentru Digi24, consilierul premierului nu a explicat ce se va întâmpla exact cu pe partea de Sud.

„Cu Centura Capitalei facem în felul următor: Ştiţi că este în curs de dublare un sector între Militari şi Chitila. Din ce am înţeles de la CNADNR, acela urmează să fie dat în folosinţă la două benzi pe sens în acest an. Mai este un sector între Colentina şi autostrada de Constanţa, unde a fost abandonat contractul acum doi ani. Tot în toamna aceasta ar trebui scoasă la licitaţie reluarea lucrărilor”, a spus Drulă.

„Mai e întrebarea ce facem pe Sud? Şi aici am avut anumite discuţii cu Comisia Europeană, care ne-a pus o întrebare legitimă. Noi nu prea gândim strategic în mod normal. Înainte de a ne finanţa, ei ne-au întrebat dacă vrem să dublăm drumul existent sau să construim o nouă autostradă, sau ambele. Ei sunt de acord cu orice variantă, atât timp cât cifrele, hârtia de trafic, de costuri, au sens. Pe scurt, pentru sectorul de Sud-Vest, adică între Autostrada de Piteşti şi DN5, drumul de Giurgiu, s-a ajuns cumva la o concluzie că trebuie dublat oricum drumul existent, şi CNADNR ar urma să lanseze în această toamnă licitaţia pentru lucrările respective, de dublare”, a continuat consilierul lui Cioloş, fără a preciza dacă restul sectorului de Sud, între DN5 şi A2 (Glina) va fi şi el dublat sau nu.

Situaţia este cu atât mai aberantă cu cât statul plăteşte deja pentru revizuirea studiului de fezabilitate al sectorului de Sud. „În prezent este in derulare contractul cu proiectantul SC Luca Way pentru revizuirea Studiului de fezabilitate, termen estimat (pentru finalizare – n.r.)  semestrul II 2016”, se menţionează pe site-ul Companiei de Drumuri.

Mai mult, lărgirea la 4 benzi a sectorului de Sud, dintre A1 şi A2, se numără printre puţinele proiecte pentru care CNADNR a comandat anul acesta o evaluare de impact asupra siguranţei rutiere.

Întâi centura, apoi autostradă

Conform celor două planuri realizate deja, într-o primă fază este prevăzută lărgirea la două benzi a întregii centuri, inclusiv a părţii de Sud, dintre Afumaţi (DN2) şi Chitila (DN7), proiect inclus pentru finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Ulterior, este prevăzută şi realizarea autostrăzii de centură A0.

„Drumul național centura București (DNCB) cu un diametru de aproximativ 22,5 km este în faza de extindere la două benzi pe sens. Segmentul inclus în POIM cuprinde secțiunea de sud a drumului, începând de la intersecția cu DN2, până la intersecția cu DN7.

Autostrada de centura are un diametru aproximativ de 30 km. Nevoia pentru aceasta a derivat din extinderea orașului către periferii, împiedicând astfel viteze și capacități ridicate pe centura existentă. Autostrada de centură a fost propusă în MPGT dar neinclusă în POIM ca prioritate de finanțare pentru perioada 2014-2020″, se arată în PMUD.

De la începerea lucrărilor de lărgire a Centurii Capitalei, CNADNR a modernizat puţin peste un sfert din centura lungă de 72 de kilometri, respectiv porţiunea cuprinsă între localităţile Chitila (DN7) şi Afumaţi (DN2), ce are o lungime de 20 de kilometri.

De asemenea, la sfârşitul acestui an, se va putea circula pe patru benzi şi pe tronsonul de 8,6 kilometri, dintre Chiajna(A1) şi Chitila (DN7), potrivit oficialilor de la Drumuri.

Pe secţiunea de 11 kilometri de la Afumaţi (DN2) la Glina (A2), pe care debutaseră prin 2012 lucrările de lărgire, firma constructoare, Tehnologica Radion, a intrat în insolvenţă şi contractul a fost reziliat. Încă se aşteaptă relicitarea contractului.

Pentru dublarea sectorului dintre A1 şi DN5, urmează să fie lansată licitaţie, conform consilierului premierului, dar pentru restul tronsonului de Sud al Centurii, respectiv cel cuprins între DN5 şi Glina (A2), situaţia rămâne incertă.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...