Eliminarea vacanței de iarnă pentru elevi din structura anului școlar 2021-2022 a dus la reducerea numărului de turiști pe pârtiile din România, atrag atenția cele două asociații, care spun că au sesizat Guvernul și Ministerul Educației printr-o adresă oficială trimisă anul trecut, în luna august, la care nu au primit răspuns.
ATCR mai precizează că această decizie pe termen lung va duce la o situație financiară delicată atât pentru proprietarii sau investitorii în resorturi de schi cât și pentru serviciile aferente, cazare, restaurante, mici afaceri construite pentru sezonul de iarnă, care însumează un număr foarte mare de locuri de muncă. Asociațiile oferă și câteva exemple care arată cum au fost afectate stațiunile din țară prin lipsa vacanței de iarnă din luna februarie și au comparat cifrele din prima săptămână (luni-vineri) din februarie 2022 cu aceeași săptîmâna din februarie 2021.
Transalpina ( Jud. Valcea )– o scădere cu 70 % în 2022 față de 2021, când au fost 8.106 de turiști
Arena Platoș (Jud. Sibiu) – o scădere cu 78 % în 2022 față de 2021, când au fost 8.694 turiști
Buscat Resort (Jud. Cluj) – o scădere cu 62 % în 2022 față de 2021, când au fost 3.762 turiști. Dacă în 2021 peste 500 de copii au fost în tabere organizate, în 2022 au fost sub 90 de copii.
Straja ( Jud. Hunedoara ) – cele 2.500 de locuri de cazare au fost ocupate în totalitate în prima săptămână din ianuarie 2021, în principal cu tabere. Anul acesta, în aceeași perioadă, gradul de ocupare este cu 80% mai mic. De asemenea turiștii de pe pârtie au fost cu 64% mai puțini.
ATCR a inițiat o petiție și îi încurajează pe toți cei care vor să susțină reluarea vacanței de iarnă pentru copii, să o semneze. Mai multe detalii găsiți pe www.petitieonline.com/vrem_vacanta_i_luna_februarie_2023_pentru_copii. Membrii APT au semnat deja petiția inițiată de ATCR.
„Apreciem dinamica și proactivitatea autorităților, însă trebuie să avem mereu în vedere imaginea de ansamblu. În cazul vacanțelor, e vorba atât despre afectarea unei întregi ramuri economice, dar mai ales afectarea unei întregi generații de copii, care au nevoie de echilibru, timp liber pentru sport și activități în natură și pentru a descoperi lumea, elemente esențiale în formarea lor ca viitori adulți. Avem încredere că poziția noastră va fi luată în considerare și că situația va fi remediată anul următor. Am propus crearea unui grup de lucru în acest sens, pentru a identifica structura optimă pentru vacanța de iarnă”, a declarat Daniel Mischie, Președinte APT.