FARMA la nouă luni: Creştere explozivă de profit la Antibiotice Iaşi, simbolică la Biofarm şi Zentiva
În vreme ce Antibiotice Iaşi (ATB), una dintre puţinele companii româneşti care exportă în SUA, a înregistrat o creştere explozivă a profitului, cu 52% până la 25,4 milioane de lei pe nouă luni 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Biofarm (BIO) şi Zentiva Bucureşti (SCD) abia au urcat cu 2% până la 18,9 milioane de lei, respectiv cu 1% , dar până la 37,7 milioane de lei, potrivit estimărilor analiştilor casei de brokeraj BlueRock Financial Services, dintr-un raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
La rândul său, şi Ropharma Braşov (RPH), cel mai mare distribuitor de farmaceutice listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a înregistrat o creştere remarcabilă de profit, de 26% până la 5,5 milioane de lei, pe nouă luni faţă de aceeaşi perioadă din 2013, cu toate că încasările au scăzut cu 1% până la aproape 303 milioane de lei.
Zentiva (SCD) va fi înregistrat venmituri la fel de mari ca RPH, dar în creştere cu 25 % faţă de 2013. Este cea mai mare cifră de afaceri dintre producători. Antibiotice (ATB) este creditată de analiştii de la BlueRock cu vânzări 231 milioande de lei (+6%, faţă de nouă luni 2013), iar Biofarm (BIO) cu 88 de milioande de lei, în creştere cu 3%.
Acţiunile Ropharma (RPH) par să fie cele mai scumpe, după criteriile clasice, cu o rată preţ / profit (PER) de peste 21, în vreme ce acţiunile Antibiotice (ATB) sunt cele mai ieftine cu rata sub 10.
PER la BIO este 11,7%, iar la Zentiva (SCD) este13,6. Manualele spun că la un PER sub 10 acţiunea este de cumpărat, iar peste 20 – de vândut, dar deciziile de piaţă sunt mai complicate decât o spun reperele din manuale.
AVERTISMENT
Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.
Analiştii fac estimări dar acestae nu sunt sugestii de invetiţii. Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.