Farmaciştii cer abrogarea HG privind calculul preţurilor la medicamente şi consultări pentru a găsi soluţii acceptabile

Colegiul Farmaciştilor din România (CFR), Federaţia Patronatelor Farmaceutice din România (FPFR) şi Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) solicită abrogarea HG privind calculul preţurilor la medicamente şi demararea de discuţii, pe acest subiect, ''coerente, bazate pe argumente economice obiective''.
Economica.net - joi, 03 nov. 2016, 19:32
Farmaciştii cer abrogarea HG privind calculul preţurilor la medicamente şi consultări pentru a găsi soluţii acceptabile

‘Colegiul Farmaciştilor din România (CFR), Federaţia Patronatelor Farmaceutice din România (FPFR) şi Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) îşi exprimă totală surprindere şi îngrijorare cu privire la decizia Ministerului Sănătăţii de a modifica HG 800/ 2016 referitoare la modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, la doar trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. (…) Solicităm abrogarea întregii Hotărâri de Guvern nr. 800/ 2016 şi demararea de consultări publice pentru a găsi soluţii acceptabile şi aplicabile la nivelul întregului sistem, bazate exclusiv pe argumente de ordin economic şi social, nu electoral’, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

În opinia semnatarilor comunicatului, redeschiderea discuţiilor asupra unui document normativ abia aprobat are un impact negativ asupra stabilităţii legislative şi, mai ales, asupra credibilităţii demersurilor autorităţilor, aruncând o umbră de îndoială asupra întregii metodologii de stabilire a preţurilor medicamentelor de uz uman.

‘Gestul Ministerului Sănătăţii de a readuce în dezbatere publică modalitatea de calcul a adaosurilor de distribuţie şi de farmacie demonstrează faptul că autorităţile publice nu au efectuat toate analizele necesare înainte de a propune, promova public şi aproba un document atât de important, cu impact covârşitor asupra sustenabilităţii şi predictibilităţii activităţilor farmaceutice, precum şi asupra accesibilităţii pacienţilor la medicaţia necesară’, susţin reprezentanţii celor trei organizaţii.

Potrivit acestora, ‘impredictibilitatea’ acţiunilor guvernamentale ‘periclitează suplimentar’ sustenabilitatea sectoarelor de distribuţie şi retail farmaceutic, de a căror existenţă şi buna funcţionare depinde accesul pacienţilor la medicamentele de pe piaţă, în condiţii echitabile, de calitate şi trasabilitate certă.

‘Această instabilitate decizională, coroborată cu situaţia din ce în ce mai dificilă din sistemul farmaceutic, impactează aproape 100.000 de oameni care lucrează în companii distribuitoare şi farmacii – două segmente ale lanţului de aprovizionare cu medicamente a populaţiei care, doar în urma reducerii preţurilor de la 1 iulie 2015, au suportat o reducere a veniturilor nete cu 15 – 17%, cu impact direct asupra profitabilităţii şi sustenabilităţii activităţii companiilor respective. Sute de farmacii intră anual în insolvenţă, fiind nevoite să-şi oprească activitatea, în detrimentul pacienţilor, angajaţilor şi contribuţiilor la bugetul de stat. De asemenea, zeci de distribuitori au fost nevoiţi să se retragă de pe piaţă sau să-şi restrângă activitatea, devenită nesustenabilă’, se mai arată în comunicat.

Sursa citată precizează că prevederile HG 800/ 2016 privind modalitatea de calcul a adaosurilor comerciale pentru distribuitori şi farmacii care ar fi intrat în vigoare la 1 aprilie 2017 ar fi restabilit echilibrul din punct de vedere al sustenabilităţii activităţii operatorilor farmaceutici, menţinând deopotrivă accesul pacienţilor la produsele ieftine.

‘Actualele nivele de adaosuri comerciale pentru activităţile de distribuţie şi retail în cazul medicamentelor către pacienţi, în special pentru produsele ieftine, nu acoperă costurile reale aferente proceselor de manipulare, transport şi comercializare în farmacii a acestora, având drept consecinţă logică o delistare din ce în ce mai accentuată a acestor medicamente din portofoliul operatorilor farmaceutici. Perpetuarea situaţiei de fapt din sectorul farmaceutic va genera pierderi suplimentare pentru operatorii din distribuţie şi retail, cu impact negativ direct asupra accesului pacienţilor la medicamente’, subliniază sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...