Autorităţile americane au informat tribunalul că este posibil să fi găsit o cale de deblocare a telefonului de serviciu al lui Syed Rizwan Farook care, împreună cu soţia sa, a ucis 14 oameni în San Bernardino, California, în luna decembrie a anului trecut.
Guvernul anunţase anterior că explorează metode alternative, dar că nu va putea debloca telefonul fără ajutorul Apple.
Cazul nu este închis, FBI trebuie să testeze planul, iar apoi să informeze tribunalul, pe 5 aprilie.
Departamentul de Justiţie a cerut tribunalului să ordone Apple să scrie o nouă versiune a sistemului său de operare, care să nu includă mai multe elemente de securitate care au paralizat activitatea investigatorilor.
Acele elemente includ opţiunea ca un telefon să şteargă toate datele şi să se reseteze, după 10 încercări nereuşite de introducere a parolei.
Guvernul a mai cerut ca softul să permită introducerile repetate de parole.
Apple a refuzat în mod public să facă acest lucru, iar apoi a lansat o acţiune în justiţie, afirmând că FBI vre să obţină „o putere periculoasă”.
„FBI a continuat cercetările proprii şi, ca rezultat al publicităţii şi atenţiei atrase de acest caz, alte părţi, din afara guvernului, au continuat să contacteze autorităţile oferind soluţii de cercetare. Duminică, o terţă parte a demonstrat FBI o posibilă metodă pentru deblocarea telefonului lui Farook”, potrivit unui document depus luni în justiţie de guvern.
În acest condiţii, judecătorul a amânat audierea şi va aştepta noi informaţii din partea guvernului, pe 5 aprilie.
Avocaţii Apple au declarat reporterilor că nu ştiu cum intenţionează FBI să acceseze telefonul. Ei au mai spus că este prematur să considere cazul o victorie, pentru că FBI trebuie să testeze tehnica respectivă.
Experţi în criptografie şi chiar şi Edward Snowden au spus că este probabil ca alte părţi, din afara Apple, să ajute la deblocarea telefonului.