Guvernul francez este cel mai mare acţionar al Renault, cu o participaţie de 15%.
Franţa trebuie să-şi protejeze propriile sale interese şi locurile de muncă oricare ar fi condiţiile fuziunii dintre Renault şi Fiat, chiar dacă participaţia deţinută de stat la Renault va fi automat redusă, a afirmat săptămâna trecută ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire.
Guvernul de la Paris încearcă să obţină „patru garanţii” din acordul Renault/Fiat, inclusiv protejarea locurilor de muncă franceze, asigurarea unei bune reprezentări a Franţei în Consiliul de Administraţie al noii entităţi şi garantarea faptului că Renault/Fiat va fi lider în dezvoltarea bateriilor pentru vehicule electrice, a declarat Le Maire. Acesta a confirmat că, în cazul realizării tranzacţiei, participaţia deţinută de stat la Renault va scădea la 7,5%, de la 15% în prezent.
Oferta îmbunătăţită, dacă va fi anunţată oficial şi acceptată, va duce la crearea unei entităţi cu sediul central în Franţa iar statul francez va avea un loc garantat în Consiliul de Administraţie, susţin sursele.
Purtătorul de cuvânt al FCA, Shawn Morgan, nu a dorit să comenteze informaţia.
Producătorul auto italo-american Fiat Chrysler a propus săptămâna trecută o fuziune de peste 35 de miliarde de euro cu Renault, care va crea al treilea lider global, după Volkswagen şi Toyota. Piaţa de bază a Renault este Europa, dar are o prezenţă bună şi în Asia, prin alianţa cu producătorii auto niponi Nissan şi Mitsubishi, în timp ce FCA are o prezenţă puternică în America de Nord şi America Latină.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.