FECNE, contract de 1,8 milioane euro cu Gazprom

Economica.net
23 05. 2013
gazprom_21832100

Contractul semnat de FECNE cu Gazprom are importanţă strategică pentru compania românească şi pune bazele transformării FECNE în lider mondial în industria de echipamente industriale, a arătat Eugen Atanasiu, vicepreşedinte al proiectului.

‘Pentru realizarea celor trei separatoare ce vor fi livrate staţiei de la Anapa, FECNE va colabora cu grupul Omeze, cel mai mare producător de echipamente din oţeluri speciale pentru industriile nucleară, petrochimică şi petrol şi gaze aflat în proprietatea Gazprom’, a explicat Luca Tosto, preşedintele FECNE.

Proprietarii FECNE (amenajată pe una dintre fostele infrastructuri ale IMGB) au organizat, joi, o prezentare a halelor de producţie unde sunt fabricate echipamentele de tip agabaritic (cazane şi recipienţi cu diametre de peste 15 metri înălţime). Halele de lucru, a căror înălţime este de 40 de metri, sunt încălzite pe timpul iernii cu instalaţie specială de încălzire prin pardoseală care include 90 km de conducte ce acoperă o suprafaţă de 2,5 ha de teren controlate de un computer, a explicat Atanasiu.

Luca Tosco a spus, pe de altă parte, că firma are în derulare contracte de 11 milioane de euro pentru echipamente destinate unui număr de opt reactoare de la centrale din China.

FECNE lucrează cu materie primă cumpărată din Europa şi nu importă tablă din Mittal din Galaţi, deoarece nu corespunde standardelor necesare producerii tipurilor de utilaje pe care le exportă FECNE, a arătat Eugen Atanasiu.

Acesta a precizat că între 15 şi 20% din componente sau materii necesare la procesul de fabricaţie este achiziţionat din România.

FECNE îşi propune să ajungă la o valoare a investiţiilor de peste 30 milioane euro în următorii cinci ani şi la un număr de 300 de angajaţi faţă de 100 în prezent.

Managerul italian a declarat că o problemă cu care se confruntă FECNE este cea a transportului pe drumurile naţionale. El a explicat că singura rută de transport consacrată rămasă încă înainte de 1990 este cea spre Olteniţa de unde, pe Dunăre, utilajele sunt transportate mai departe la Constanţa, de unde sunt preluate de importatori.

‘Am solicitat autorităţilor să rezolve problema transportului agabaritic pe drumul către Olteniţa, am solicitat să-l îmbunătăţească şi să-l amenajeze pentru transporturile agabaritice’, a spus Luca Tosto.

Potrivit lui Eugen Atanasiu, în România pentru un transport agabaritic o firmă trebuie să plătească 12.000 de euro pentru fiecare 50 de km de drum, în timp ce Austria aceaşi taxă este de numai de 550 de euro, iar în Italia de 750 de euro.

Producătorul italian a preluat fabrica în 2012, la o valoare de şapte milioane euro, iar la acea dată a anunţat un program de investiţii de 30 de milioane euro. FECNE a fost preluată de la producătorul şi furnizorul de energie Romenergo.