Fed se aşteaptă ca PIB-ul SUA să înregistreze un avans de 2,1% anul viitor, faţă de 2% estimat în septembrie, în timp ce rata şomajului ar urma să scadă la 4,5% anul viitor şi să rămână la acest nivel până în 2019.
Inflaţia va atinge 1,9% anul viitor şi 2% în 2018, estimează Rezerva Federală a SUA
‘Având în vedere inflaţia, condiţiile realizate şi cele aşteptate să se întâmple pe piaţa forţei de muncă, s-a decis majorarea dobânzilor cu un sfert de punct procentual. Ritmul de creştere a numărului de locuri de muncă a fost solid în ultimele luni şi rata şomajului a scăzut, în timp ce rata inflaţiei a urcat’, se arată în comunicatul publicat la ultima reuniune din acest an a Comitetului de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC).
Şeful Fed, Janet Yellen, a declarat că s-a decis o creştere ‘modestă’ a dobânzii de politică monetară, iar instituţia se aşteaptă ca în viitor ‘condiţiile economice să evolueze într-o manieră care să justifice numai o creştere graduală a dobânzilor’.
Yellen a afirmat: ‘Toţi membrii FOMC recunosc că există incertitudini considerabile privind modul în care pot fi modificate politicile economice şi ce efecte ar putea avea aceste modificări asupra economiei’, în urma alegerii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA.
Economia americană nu are nevoie de stimulente fiscale din partea administraţiei Trump, a apreciat şeful Fed. În timpul campaniei electorale, Trump a promis reduceri de taxe şi majorarea cheltuielilor în infrastructură. Dar preşedintele Fed susţine că este puţin probabil ca astfel de politici să majoreze semnificativ numărul de angajaţi, în condiţiile în care rata şomajului în SUA se situează acum la 4,6%, sub ţinta pe termen lung a Fed.
Noile proiecţii arată că Fed se aşteaptă la trei noi majorări ale dobânzii în 2017, urmate de alte trei creşteri în 2018 şi în 2019.
Ritmul de creştere al economiei americane în trimestrul trei din 2016 a fost mai rapid decât s-a estimat iniţial, înregistrându-se cea mai bună performanţă din ultimii doi ani, datorită majorării exporturilor de boabe de soia şi a cheltuielilor de consum.
Departamentul american al Comerţului a dat recent publicităţii cea de-a doua estimare cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut în perioada iulie-septembrie 2016, conform căreia cea mai mare economie mondială a înregistrat o creştere de 3,2% în ritm anual, în loc de un avans de 2,9%, cât s-a previzionat anterior. În trimestrul doi din 2016, economia americană a crescut cu 1,4%, după un avans de 0,8% în primele trei luni din acest an.
Pe ansamblul acestui an, PIB-ul SUA ar urma să înregistreze un avans modest, de 1,5%, faţă de 2,6% în 2015.