Fed a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei americane în 2014
Astfel, PIB-ul SUA ar urma să înregistreze o creştere de 2,1- 2,3% anul acesta, faţă de un avans de 2,8 – 3% estimat în martie. Totuşi, Fed a dat asigurări că ‘activitatea economică s-a redresat în ultimele luni’. Dar prognoza pentru 2015 a fost revizuită în sus de Fed, de la 3% la 3,2%, deoarece ‘activitatea economică se va extinde într-un ritm moderat, iar condiţiile de pe piaţa forţei de muncă vor continua să se îmbunătăţească gradual’.
Conform estimările analiştilor, Comitetul de politică monetară al Fed a decis să reducă achiziţiile lunare de obligaţiuni cu alte zece miliarde de dolari până la 35 de miliarde de dolari. Este a cincea reducere a acestor achiziţii din decembrie, iar analiştii estimează că achiziţionarea obligaţiunilor va fi oprită până la toamnă.
Preşedintele Fed, Janet Yellen, a anunţat că dobânzile vor rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă considerabilă de timp după oprirea injecţiilor de lichidităţi. Întrebată de jurnalişti cât va dura perioada în care vor fi rate scăzute ale dobânzilor, Janet Yellen a răspuns: ‘Nu există o formulă mecanică şi decizia va depinde de modul în care progresează economia’.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus luni prognoza de creştere pentru SUA, estimând că prima economie a lumii nu va ajunge la un grad deplin de ocupare până la finele lui 2017, ceea ce ar permite Rezervei Federale să amâne momentul în care va majora dobânda de politică monetară. În raportul său anual elaborat în urma consultărilor periodice conform articolului IV, FMI cere SUA să majoreze salariul minim pe economie, să investească în infrastructură şi să reformeze politicile din domeniul imigraţiei pentru a stimula potenţialul de creştere, care rămâne sub media pe termen lung.
Potrivit FMI, economia americană va înregistra în acest an o creştere de 2%, mai puţin decât avansul de 2,8% preconizat în luna aprilie, din cauza unui prim trimestru mai slab decât se anticipa. Conform noilor estimări, prima economie a lumii va înregistra în acest an o performanţă similară cu creşterea de 1,9% înregistrată în 2013. În schimb, FMI şi-a menţinut estimările pentru 2015, când economia americană ar urma să înregistreze o creştere de 3%.
Cu toate acestea, Fondul avertizează că, în viitor, potenţialul de creştere al economiei americane ar urma să fie de doar 2%, mult sub media istorică, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, iar creşterea productivităţii încetineşte. În urmă cu un an, FMI aprecia că potenţialul de creştere al economiei americane era de 2,3% pentru perioada 2015-2016 şi de 2,4% pentru 2017-2018.
În aceste condiţii, ‘dobânda de referinţă a Fed ar putea rămâne la nivelul zero pentru o perioadă mai lungă de timp decât mijlocul anului 2015 preconizat în prezent de pieţele financiare’, susţine FMI în raportul său anual privind economia americană.
Noile prognoze de la FMI vin după ce luna trecută Banca Mondială şi-a revizuit şi ea estimările privind creşterea înregistrată în acest an de economia americană până la 2,1% de la 2,8% anterior.