„Economia nu mai are nevoie de un sprijin semnificativ din partea politicii monetare”, a spus preşedintele Fed, Jerome Powell, la conferinţa de presă de la finalul reuniunii de două zile a Comitetului de politică monetară (FOMC). În schimb, Powell a precizat că ritmul inflaţiei este deosebit de mare şi „după părerea mea, ne îndreptăm rapid spre un grad maxim de ocupare”, o combinaţie de factori care i-a convins pe toţi oficialii Fed că trebuie eliminate mai rapid politicile pentru combaterea pandemiei introduse în urmă cu doi ani.
Potrivit noilor prognoze economice prezentate miercuri de Banca Centrală a SUA, inflaţia va urca la 2,6% anul viitor, mai mult decât avansul de 2,2% prognozat în septembrie, dar ulterior va scădea la 2,3% în 2023 şi 2,1% în 2024. De asemenea, rata şomajului este preconizată să scadă la 3,5% anul viitor, cu mult sub punctul considerat sustenabil pe termen lung de oficialii Fed, şi va rămâne acolo până în 2024.
Ca urmare a combinaţiei dintre creşterea preţurilor şi gradul solid de ocupare, oficialii Fed cred că dobânda de bază va trebui să crească de la nivelul apropiat de zero unde este acum până la 0,90% la finele lui 2022. Aceasta ar demara un ciclu de înăsprire a politicii monetare care ar face ca dobânda de bază a Fed să urce la 1,6% în 2023 şi 2,1% în 2024.
Chiar dacă criza sanitară nu s-a încheiat, Jerome Powell a minimalizat potenţialele riscuri economice ale variantei Omicron, spunând că nu se aşteaptă ca Fed să reia achiziţiile de obligaţiuni în regim de urgenţă sau celelalte măsuri destinate contracarării unui nou val al pandemiei de COVID-19, adăugând că performanţele economiei americane vor fi din ce în ce mai puţin influenţate de ritmul infecţiilor cu coronavirus.
Conform oficialilor Fed, anul viitor economia americană va înregistra o creştere de 4%, peste prognoza de 3,8% avansată în septembrie şi mai mult decât dublu faţă de trendul de bază al primei economii a lumii. Jerome Powell a subliniat însă că avansul preţurilor a devenit o ameninţare mai mare la adresa locurilor de muncă decât pandemia. „Ceea ce avem nevoie este o nouă expansiune îndelungată. Asta e ceea ce trebuie să se întâmple pentru a reveni la acea piaţă a a muncii pe care ne-o dorim şi pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să ne asigurăm că menţinem stabilitatea preţurilor”, a spus preşedintele Fed.