De la sfârşitul lui 2008 şi până în prezent, Fed a menţinut dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero şi a injectat peste 4.000 de miliarde de dolari în economie, prin achiziţiile sale de obligaţiuni, în încercarea de a stimula relansarea economiei.
‘Dacă piaţa muncii continuă să se îmbunătăţească mai rapid decât anticipa comitetul de politică monetară de la Fed, creşterea dobânzii de referinţă ar putea avea loc mai devreme şi ar putea fi mai rapidă decât se preconizează în prezent’, a declarat Janet Yellen.
Pieţele financiare mizează în prezent pe o primă majorare a costului creditului undeva la mijlocul lui 2015 însă oficial nu a fost fixată nicio dată precisă iar acest subiect provoacă diviziuni chiar şi în interiorul Fed.
Economia americană, prima economie a lumii, s-a contractat în primul trimestru al acestui an însă Janet Yellen este de părere că recentele date statistice sugerează că creşterea economică a revenit în al doilea trimestru. Cu toate acestea, preşedintele Fed a apreciat că această relansare trebuie urmărită îndeaproape mai ales când este vorba de piaţa imobiliară, care dă unele semne de slăbiciune. ‘Deşi economia continuă să se îmbunătăţească, revenirea nu este încă completă’ a avertizat Yellen.
Preşedinţii Fed sunt obligaţi prin lege să fe prezinte de două ori pe an pentru a fi audiaţi pe tema politicii monetare. Pentru Janet Yellen, audierea de marţi a fost a doua experienţă de acest gen după ce prima s-a transformat într-un maraton al întrebărilor cu privire la viziunea sa asupra economiei.