FED irită pieţele deşi nu reduce debitul pompei de dolari. Nu încă

19 06. 2013
ben_bernanke_jackson_hole_006_guardian_49894600

De fapt, Federal Reserve (FED) a dat semne clare că economia este pe drumul cel bun şi ceea ce îşi  doreşte de fapt este doar o garanţie în plus, prin reducerea şomajului.

Şi nu vrea nici să producă rupturi pe pieţele financiare, care ar putea duce la scăderea încrederii şi reducerea consumului, respectiv la revenirea recesiunii. Căci amintirea crizei este încă proaspătă. Între timp, econoia americană, şi după ea toate economiile lumii, îşi vor reveni încet încet şi vor creşte, mai mult protejate decât stimulate de măsurile FED şi ale altor mari bănci centrale, prin banii introduşi în sistem.

Banii aceştia au ajuns mai degrabă în conturile speculatorilor bursieri, decât în cele ale companiilor, după cum au şi relevat, ieri, analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET.

FED, prin Comitetul său Federal de operaţiuni de piaţă (FOMC), a decis, aseară, să nu schimbe actualele repere ale politicii sale monetare, nu numai în încercarea de a calma pieţele financiare, care s-au temut că pompa de bani îşi va diminua debitul.

Strategii FED nu consideră că toate datele macroeconmice indică un ritm confortabil de  creştere a economiei americane. Inflaţia rămâne la niveluri prea mici ca să arate o vigoare total liniştitoare a creşterii economice, potrivit prognozelor FED. Şi, şomajul este încă mare, deşi FED prevede reducerea în următoarele luni a şomajului până spre 6,3%, ceea ce pune economia americană într-o lumină mai favorabilă, şi din perspective celei mai mari griji a monetariştilor de la FED, potrivit ştirilor venite de dincolo de Ocean.

Acum şomajul este de 7,6%, ceea ce înseamnă că ar urma o reducere accentuată.

Comitetul consideră că riscurile cu care se confruntă economia și piața forței de muncă sunt în scădere şi se vor diminua până la toamnă”, se spune în comunicatul Comitetul (FOMC), emis  la încheierea unei reuniuni de două zile la Washington, potrivit Bloomberg.

Ulterior, Ben Bernanke, preşedintele FED a precizat că, tocmai datorită nivelului actual ridicat al şomajului, menţine volumul de achiziţii de bonduri la 85 de miliarde de dolari lunar. Banii vor pleca de la FED în acest ritm, către sistemul financiar, cel puţin până în ultimul trimestru al anului.

Pompa de bani s-ar putea opri definitiv anul viitor. 

Cât despre rata dobânzii, nu se întrevede o creştere până în 2015. FED a ajuns să împrumute bani băncilor cu dobândă zero, mai exact, oficial, între 0 şi 0,25%.

Indicii burselor americane au întâmpinat cu scepticism deciziile FED, deşi cel puţin la prima vedere, pieţele au primit ce şi-au dorit: la fel de mulţi bani de care să profite pentru speculaţii de genul celor care au dus cotaţiile la niveluri superioare celor de dinainte de criză.

Mai rău, randamentele bondurilor au explodat, ceea ce înseamnă că preţurile lor au scăzut dramatic, semnalând teama jucătorilor.

Comparând operaţiunile noastre cu alimentarea unui motor de automobil, le folosim astfel încât să menţinem viteza acestuia, nu ca să fim, ulterior, nevoiţi să punem frână”, şi-a descris Ben Bernanke, preşedintele FED, strategia.

Altfel spus, aşa cum se şi aşteptau, analiştii au înţeles mesajul relativ neplăcut al lui Ben Bernanke, potrivit căruia, în urma unor reduceri repetate, la un moment dat, se va opri pompa suplimentară de bani, pusă în funcţiune din cauza crizei.

Evenimentul ar putea avea loc până la jumătatea anului viitor, dar nimeni nu ştie, încă, ce debit va avea tunci, injecţia de bani, nefiind exclus ca acesta să fie suficient de mic, încât evenimentul să nu mai conteze.

Iar FED va folosi mecanismele obişnuite de reglare a lichidităţilor din sistemul monetar, corespunzător nivelurilor unei funcţionări normale a economiei.

„Declaraţiile conţin o notabilă laudativă,   atunci când vorbesc despre reducerea riscurilor în economieşi de diminuarea şomajului  până la toamnă. Aceste idei pregătesc terenul pentru reducerea volumului de achiziţii de bonduri”, a declarat un analist din New York pentru Reuters.

Deciziile FED şi comentariile lui Bernanke, care vor continua să fie analizate şi azi, corespund analiştilor provocaţi, ieri de ECONOMICA.NET să le prevadă.

Consideraţiile lor din articolul Ce se va întâmpla de mâine, cu economiile lumii, după şedinţa crucială a strategilor FED

… rămân foarte utile.