Fed: Creşterea economiei SUA a încetinit, pe fondul scăderii exporturilor

Economica.net
28 01. 2016
fed_91471200

Aprecierea dolarului a dus la scăderea exporturilor şi încetinirea avansului PIB-ului SUA, dar Fed ‘monitorizează atent’ evoluţiile economice şi financiare globale şi estimează impactul lor asupra pieţei forţei de muncă şi asupra inflaţiei, a anunţat comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC). Instituţia a dat indicii privind momentul în care ar putea majora rata dobânzii, dar a previzionat că piaţa muncii din SUA va rămâne solidă, iar inflaţia va creşte.

Mohamed El-Erian, consilier economic la Allianz, a afirmat: ‘Declaraţiile Fed arată că, în absenţa unui avans semnificativ al economiei americane, ţara rămâne vulnerabilă la evoluţiile economice externe şi la volatilitatea de pe pieţele financiare’.

În decembrie, Fed a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată în aproape 10 ani, apreciind că prima economie a lumii a depăşit daunele provocate de criza financiară din perioada 2007-2009.

Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) a precizat că a decis să majoreze rata dobânzii pentru fondurile federale cu un sfert de punct, până la un interval cuprins între 0,25 şi 0,50%. De la sfârşitul anului 2008 şi până astăzi dobânda de politică monetară a Fed a fost menţinută între 0 şi 0,25% pentru a susţine relansarea economiei. Aceasta este prima majorare a costului creditului decisă de Fed după luna iunie 2006.

De asemenea, FOMC a majorat şi dobânda plătită pentru rezervele excedentare pe care băncile le depun la Fed până la 0,50%.

Fed a precizat că majorarea este doar începutul unui ciclu treptat de înăsprire a politicii monetare, adăugând că va pune accentul pe monitorizarea inflaţiei, care rămâne mult sub ţintă.

”În opinia comitetului, condiţiile economice vor evolua într-o manieră care va permite doar o majorare graduală a ratei dobânzii fondurilor federale (principalul instrument de politică monetară al Fed)”, se mai arată în comunicatul FOMC.

Ritmul de creştere al economiei americane în trimestrul trei din 2015 a fost uşor mai redus decât s-a estimat iniţial, deoarece cheltuielile solide de consum au compensat eforturile de reducere a stocurilor.

Conform datelor revizuite publicate luna trecută de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în perioada iulie – septembrie 2015, o creştere anuală de 2%, faţă de un avans de 2,1% estimat luna trecută. Economiştii se aşteaptă la o expansiune solidă în ultimul trimestru al anului, deoarece fundamentele rămân solide.

Analiştii se aşteptau la un avans de 1,9% al economiei americane în trimestrul trei din 2015, după o expansiune de 3,9% în precedentele trei luni.