La finalul anului, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) ar putea fi cu 7,5% sub palierul de la care va începe în ianuarie, potrivit estimării analiştilor casei de brokeraj XTB România.
Indicele BET face media ponderată a variaţiilor celor mai importante acţiuni de la BVB, cu excepţia societăţilor de investiţii financiare (SIF). BET a crescut cu peste 22% în acest an.
Marii jucători de la bursele lumii şi, după ei, majoritatea investitorilor vor reacţiona impulsiv la reducerea în etape, până la oprirea completă, a infuziei de lichidităţi pompate de Federal Reserve (FED), banca centrală a SUA, în economia americană, respectiv în cea americană (seria de operaţiuni quantitative easing QE).
Reducerea QE3 induce, teoretic, în pieţe, teama de scăderi, pentru că jucătorii nu ar mai miza pe creştere în absenţa lihidităţilor.
Pe de altă parte, „Europa și Japonia vor continua abordarea monetară relaxată, cu posibila aducere a dobânzii la depozite în teritoriu negativ în Europa și cu o majorare a programului de cumpărări de active în Japonia”, scrie Claudiu Cazacu, analistul şef al XTB România, în raportul trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Anul viitor, investitorii „vor avea parte de vremuri furtunoase, pendulând între piețele majore pentru a obține rezultatul cel mai favorabil”, și suferind „trepidațiile impuse de diminuarea în etape a lichidității injectate de FED”, spune analistul citat.
În aceste condiţii, „provocările vor fi şi mai mari pe piața de la București, care amplifică de obicei mișcările înregistrate în piețele dezvoltate. Piața de capital ar putea fi vulnerabilă la unele retrageri de capital într-un mediu global mai puțin dispus la risc, și cu factori locali precum poziția fiscală într-un an electoral, coerența formulei guvernamentale sau restructurarea sistemului bancar”, se spune în raportul XTB.
„Dacă anul 2013 a fost al investitorilor, 2014 se anunță a fi anul speculatorilor, al celor care sunt pregătiți să își asume riscuri și să pună în practică intrări și ieșiri rapide”, mai spune Claudiu Cazacu.
Astfel, este puţin probabil să fie repetată performanţa din 2013, „când piețele de capital au avut un an foarte bun, indicele MSCI World, al celor mai importante companii la nivel global realizând un salt de 20,6% (date la închiderea sesiunii europene din 18 decembrie)”.
Piața de capital din România a beneficiat anul acesta de atenția în creștere a investitorilor, cu un câștig de vizibilitate în primăvară o dată cu includerea României în indicele emergent al titlurilor cu venit fix realizat de JPMorgan.
A urmat o perioadă în care piața de capital românească a performat mai slab decât indicele reprezentativ pentru bursa americană, S&P500. Corelația între BET și indicele american a redevenit bună în a doua jumătate a anului, iar „titlurile românești au arătat forță în noiembrie, luna ofertei inițiale pentru Romgaz”.
Avansul pieţei noastre de 22,3% de la începutul anului, este „mai bun decât indicele pieței globale, dar cu fluctuații mai mari, ce au pus la încercare nervii investitorilor într-o măsură mai mare față de piețele dezvoltate”, potrivit XTB.
Raportul citat mai spune că, în piața de capital germană, câștigul a fost de 19%, în timp ce indicele american S&P500 a avansat cu 26,87%.
Performanța pieței de capital americane ține de rezultatele bune ale companiilor americane, semnele de însănătoșire macro (șomaj în scădere la 7% în noiembrie, de la 7,9% la începutul anului, PIB în avans anualizat de 3,6% în trim. III) dar și de politica băncii centrale, care a ajutat dobânzile să rămână coborâte prin introducerea a 85 de mld. de dolari în sistemul financiar în fiecare lună.
Germania, sprijinită de o economie puternică, a fost legată totuși de performanța economică a zonei Euro, care trenează în urma celei a SUA. Piețele din SUA și Germania ar putea avea pe parcursul anului creșteri episodice de 10% și corecții de până la 20%, închizând anul la -5%.