Federaţia Bancară Europeană va calcula din aprilie o dobândă pentru dolari care va concura Libor
EFB calculează deja dobânda interbancară pentru împrumuturile în euro, Euribor, relatează Bloomberg.
Noua dobândă pentru dolari va fi pentru început calculată prin intervievarea a 20 de bănci, dar numărul acestora va creşte la 30 până la sfârşitul acestui an, a declarat Cedric Quemener, director al Euribor-EBF, divizia care va fi responsabilă cu noua dobândă.
Dollar Euribor va concura Libor, dobânda de referinţă folosită pe o piaţă mondială de 360.000 de miliarde de dolari, calculată de Asociaţia Bancherilor Britanici din Londra.
EBF nu este singura care încearcă să concureze hegemonia Libor. ICAP, cea mai mare companie de brokeraj a tranzacţiilor dintre bănci, a lansat în 2008 New York Funding Rate.
„Ne-am gândit ca băncile europene să fie mai mult reprezentate în stabilirea dobânzii pentru dolari, alături de alţi jucători internaţionali importanţi pe piaţa europeană, precum băncile chineze”, a arătat Quemener.
Autorităţile de reglementare britanice şi grupurile bancare discută o posibilă reformare amplă a modului în care sunt calculate ratele dobânzilor interbancare, în contextul acuzelor că indicele London Interbank Offered Rates (Libor), a fost folosit pentru a manipula investitorii.
Autorităţile de reglementare din America de Nord şi Japonia au extins anchetele începute cu un an în urmă în privinţa manipulării Libor şi a altor rate de referinţă folosite la stabilirea costurilor unor produse financiare, între care ipoteci şi carduri de credit.
Şi în Uniunea Europeană are loc o investigaţie dacă băncile au colaborat la stabilirea Euribor.
EBF a început discuţiile despre crearea unei dobânzi alternative la Libor în 2010, la cererea participanţilor din piaţă, iar în ultimele şase luni a efectuat teste.
Participanţii la stabilirea Euribor sunt întrebaţi în fiecare zi cât ar fi dispusă o altă bancă mare să plătească pentru a se împrumuta în euro. Dobânda pentru dolari va fi stabilită într-un mod similar.
„Înţelegem că lansarea acestui produs este o reacţie la consultările dintre Euribor-EBF şi acţionarii săi. Sprijinim orice iniţiativă care oferă mai multe alternative participanţilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Bancherilor Britanici, Brian Mairs.
Libor a fost inaugurată la jumătatea anilor ’80, bancherii şi investitorii dorind o dobândă stabilită în afara SUA, în urma crizelor petroliere din deceniul anterior, când producătorii arabi şi sovietici au păstrat banii obţinuţi din vânzările de ţiţei în bănci britanice pentru a-şi proteja veniturile care riscau să fie confiscate de autorităţile americane.