Potrivit sursei citate, consultările dintre FNGTR şi membrii săi au demarat încă din luna martie.
„În condiţiile în care turismul este una dintre ramurile economice cele mai afectate de criza cauzată de pandemia generată de COVID-19, măsurile solicitate de FNGTR urmăresc modificarea şi completarea legislaţiei, prin norme şi proceduri specifice pentru ghizii de turism. O parte dintre măsurile propuse au fost acceptate şi urmează să fie implementate, iar Secretarul de Stat din cadrul Direcţiei Turism a Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, domnul Răzvan Pîrjol, a prezentat deja, parţial, aceste măsuri în mass-media”, se menţionează în comunicat.
Printre măsurile agreate se află cele generale (purtarea măştii, spălatul pe mâini, strănutatul în batistă de hârtie, distanţarea fizică de minimum 1,5 metri), valabile pe toată perioada activităţii turistice de însoţire, comunicarea acestora prin afişare în loc vizibil şi/sau atenţionare verbală fiind responsabilitatea ghidului.
De asemenea, în cazul obiectivelor turistice cu spaţii închise, ghidul este responsabil cu informarea grupului privind regulile de vizitare, iar în privinţa activităţilor de însoţire rezervate direct ghidului de turism, se precizează că acesta are obligaţia să informeze, în scris, turistul/grupul de turişti (în funcţie de naţionalitatea acestuia/acestora), în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională, despre regulile şi măsurile ce trebuie respectate pe perioada activităţii de însoţire, înainte de începerea acesteia.
În cazul activităţilor de însoţire rezervate prin agenţie de turism, obligaţia de informare revine agenţiei de turism.
O altă măsură se referă la faptul că nu se recomandă însoţirea grupurilor mai mari de 20 persoane (urmând ca numărul acestora să poată fi crescut în funcţie de evoluţia măsurilor de relaxare).
„În cazul grupurilor mai mari de 20 persoane, se recomandă folosirea sistemelor de comunicaţie audio wireless, cu respectarea în permanenţă a normelor de distanţare fizică, inclusiv în incinta obiectivelor turistice. Ghidul de turism este obligat să informeze autorităţile competente, în cazul apariţiei simptomelor de COVID-19 şi să aibă lista completă a autorităţilor care trebuie contactate. Ghidul de turism se documentează despre şi urmăreşte ca formalităţile de check-in în unităţile de cazare, servirea meselor în unităţile de alimentaţie publică, şi transportul cu mijloace de transport clasificate, să fie îndeplinite în condiţiile specifice de combatere a răspândirii COVID-19”,
Totodată, ghidul de turism este obligat să respecte măsurile de igienă personală şi pe cele publice în interacţiunea sa cu turiştii, iar în cazul folosirii oricărui tip de echipament (de exemplu: comunicaţia audio), acesta trebuie igienizat după fiecare utilizare.
„Se recomandă utilizarea mijloacelor online de rezervare, de emitere bilete şi de plată, evitându-se astfel la maximum contactul fizic şi plata numerar. Ghidul de turism are obligaţia să informeze organizatorul programului turistic, în cazul rezervării activităţilor turistice de însoţire prin intermediul acestora, despre orice nerespectare a regulilor de igienă şi/sau conduită impuse prin măsurile generale de prevenţie ale ţărilor pe teritoriul cărora se călătoreşte, atat de către turişti cât şi de către entităţile furnizoare de servicii. Este obligaţia turistului să informeze ghidul de turism, de urgenţă, în cazul în care observă că el sau alţi participanţi ai acţiunii turistice prezintă simptome ale COVID-19”, informează organizaţia care reprezintă ghizii de turism.
FNGTR este singura organizaţie reprezentativă a ghizilor de turism, membră a Alianţei Pentru Turism, având în componenţă zece asociaţii de profil.