Federaţia Naţională Pro Agro solicită subvenţionarea integrală a costurilor cu energia electrică pentru irigaţii în 2015

Economica.net
28 07. 2015
irigatii_56860600

‘Prin acest ajutor financiar se vor diminua pierderile înregistrate de fermieri pentru anul agricol 2015-2016. Pierderile suferite în acest an de fermierii români din cauza secetei şi a preţurilor mici la cerealele recoltate în această vară sunt considerabile. Acest aspect creează premise dezastruoase în ceea ce priveşte înfiinţarea culturilor de toamnă fără irigaţii’, se arată într-un comunicat Pro Agro.

Potrivit sursei citate, seceta pedologică şi vremea caniculară din ultima perioadă au condus la reducerea rezervei de apă din sol sub punctul de ofilire ce poate duce mai departe la reducerea substanţială a producţiilor pentru culturile înfiinţate în primăvara acestui an.

‘În egală măsură fermierii se vor vedea în imposibilitatea înfiinţării culturilor de toamnă, precum rapiţa, orzul şi chiar grâul, care au nevoie atât de un sol bine pregătit, pentru a putea fi semănate, cât şi de cantitatea de apă necesară pentru a putea răsări şi a intra în iarnă în condiţii optime’, menţionează comunicatul.

‘Costurile cu energia electrică reprezintă 85% din costul apei de irigat. Prin susţinerea acestei măsuri, mulţi fermieri vor fi încurajaţi să irige iar suprafeţele irigate prin intermediul organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigat din România vor creşte semnificativ. Alături de fermierii din producţia vegetală se alătură şi fermierii crescători de animale care au înfiinţat culturi duble pentru furajele suculente care trebuie irigate’, subliniază comunicatul Pro Agro.

Directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Florin Barbu, declara, la sfârşitul lunii iunie a acestui an, că solicitările fermierilor pentru irigarea terenurilor agricole în acest an nu au depăşit 100.000 de hectare, deşi suprafaţa contractată era de 330.000 de hectare.

‘În prezent sunt viabile pentru irigaţii în acest an 1,5 milioane de hectare, din care 823.000 sunt efectiv pregătite pentru irigat, dar în momentul de faţă am avut solicitări şi am irigat doar pe 100.000 de hectare deşi avem contractate 330.000 de hectare. Prima umplere a canalelor s-a făcut de către ANIF şi a fost suportată din bugetul agenţiei. Canalele pe infrastructura principală, pe 823.000 de hectare, au fost pline şi cred că putea să irige toată lumea’, a explicat şeful ANIF în 29 iunie.

Acesta a precizat, la vremea respectivă, că ANIF a reuşit să cumpere în acest an energie electrică de pe bursă, de la BRM, la cel mai mic preţ, 154 de lei MWh, respectiv o cantitate de 90.000 de MWh, ceea ce reduce semnificativ costul apei pentru irigaţii.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, la jumătatea lunii iunie, că fermierii români ar putea primi despăgubiri de la bugetul de stat în acest an, dacă vor înregistra pagube din cauza secetei, însă acordarea acestora depinde de acordul Comisiei Europene.