,,Industria ospitalității este un stâlp de rezistență important al economiei românești. Vorbim despre o industrie cu 2% mai mare decât agricultura, de exemplu, care are un Minister reprezentativ. Deși ospitalitatea este o industrie nouă comparativ cu celelalte, asistăm la o dezvoltare accelerată a acesteia, motiv pentru care este vitală reprezentativitatea în Guvern, precum și de o strânsă colaborare interministerială cu Ministerul Turismului. Vorbim despre o industrie care creează sute de mii de locuri de muncă pentru români, care însumează peste 16 miliarde de euro în prezent și de un domeniu care are un potențial extraordinar de creștere. Cred că, peste doi ani, vom reprezenta 7% din PIB și acum începem să ne consolidăm pe măsură ce ne vom dezvolta”, spune Valentin Șoneriu, președintele FPIOR.
România a înregistrat 11,15 milioane de sosiri în structurile de cazare turistică, ȋn perioada ianuarie-septembrie 2024, în creștere cu 4,2% față de 2023, arată ultimele date INS. Dintre aceștia, 83,5% au fost români, iar 16,5% au fost străini, majoritatea venind din state precum Germania, Italia și Israel. Și numărul de ȋnnoptări a crescut față de anul precedent, cu 3,3%, ajungând la 24,099 milioane.
Printre cerințele FPIOR față de viitorul Guvern al României se mai numără reducerea impozitelor pe salarii și venituri ale angajaților din HoReCa, menținerea TVA la 9% pentru mâncare și păstrarea tichetelor de vacanță.