„Federaţia Sindicală CULTURMEDIA afiliată Confederaţiei Naţionale Sindicale CARTEL ALFA, mulţumeşte tuturor membrilor pentru participarea la greva japoneză de ieri, 4 aprilie. De asemenea, suntem recunoscători pentru susţinerea manifestată de colegii care nu fac parte din sindicate, de managerii instituţiilor în care activăm, de publicul larg şi de prietenii din mass-media”, a transmis vineri Biroul Executiv al sindicatului, într-un comunicat postat pe site-ul acestuia, relatează Agerpres.
„Sprijinul dumneavoastră ne face să ne simţim vizibili, apreciaţi pentru munca noastră şi ne întăreşte sentimentul că nu suntem singuri împotriva unui sistem defect. Felicităm modul eficient în care sindicatele afiliate precum şi o serie de angajaţii din structuri neafiliate s-au mobilizat la acest protest la nivelul întregii ţări, impactul său atrăgând şi atenţia presei internaţionale”, precizează federaţia.
„Suntem surprinşi să constatăm însă că acest freamăt general nu a stârnit nici o reacţie a guvernanţilor? Nu! Suntem dezamăgiţi? Da! Dar nu suntem descurajaţi! Anunţăm continuarea grevei japoneze până vom obţine respectul cuvenit. Indiferenţa manifestată de ei ne alimentează acţiunile de protest, care vor culmina cu declanşarea grevei generale. Aşadar, de astăzi vom lansa o nouă modă în vestimentaţia lucrătorilor din muzee şi biblioteci: purtarea banderolei albe ca simbol al rezistenţei!”, a mai transmis federaţia sindicală.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român anunţa joi că se alătură Federaţiei Sindicale CULTURMEDIA şi susţine protestul faţă de „politicile salariale discriminatorii”.
„Prin participarea la acest protest dorim să atragem atenţia asupra degradării cronice a mediului profesional în care îşi desfăşoară activitatea salariaţii din muzeele şi bibliotecile publice din România, un sector profesional ignorat, uitat şi minimalizat de toate guvernările. Protestul de astăzi este primul în cadrul calendarului acţiunilor de protest naţional, ce vor culmina cu declanşarea Grevei Generale, în a doua decadă a lunii mai 2024, în paralel cu demonstraţiile de protest preconizate pentru Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Muzeelor”, se preciza într-o postare de pe pagina de Facebook a MNŢR.
Şi Muzeul Naţional de Artă al României a transmis că „se alătură muzeelor din ţară”, în timp ce Sindicatul Lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României, precizează vineri într-un „Prolog” că membrii acestuia sunt „nişte oameni (…) care au familie, rate, griji, dorinţe şi vise de împlinit, nişte oameni cu drepturi şi obligaţii ca fiecare cetăţean al acestei ţări”.
„‘Suntem aici pentru voi. Fiţi alături de noi!’ Şi pentru că ‘NOI’ suntem determinaţi să facem lucrurile bine, vom începe o miniserie de postări despre cine suntem. Astăzi un pic: Oamenii invizibili. Cine? Noi, ca şi voi. Hai sa deschidem uşile ca să vedeţi o parte din munca noastră, a oamenilor din spatele expoziţiilor pe care le admiraţi…”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a sindicatului.
În material sunt amintite toate activităţile din muzeu, pornind de la „munca enormă, aparatura veche şi deficitară”, la descoperirea „nestematelor” pe care le vedem în vitrine, la restaurarea, conservarea şi protejarea patrimoniului descoperit, studierea şi arhivarea acestuia, până la „ambalarea şi protejarea” exponatelor care merg la expoziţii în ţară şi străinătate ori prezentarea acestora în publicaţiile instituţiei muzeale.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că salariile angajaţilor din muzeele şi bibliotecile din ţară „vor creşte foarte curând”, urmând să fie emisă o ordonanţă de guvern în acest sens.
„Salariile celor angajaţi în muzee şi biblioteci în ţară vor creşte. În momentul de faţă sunt la bilanţul a multe discuţii cu ministrul Finanţelor. Actul normativ este pregătit, avizat de Ministerul Finanţelor, urmează decizia în Guvernul României. Acest pas nu mai ţine de mine, însă din discuţiile pe care le-am avut atât cu primul ministru, cât şi cu vicepremierul Marian Neacşu, răspunsul este că aceste salarii vor creşte foarte curând”, a explicat ministrul Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu.
Joi a avut loc o grevă japoneză declanşată de angajaţii din muzeele şi bibliotecile publice din România, nemulţumiţi de nivelul salarizării.
Sursa foto: Facebook.com/sindicatmnir