Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva pichetează marţi Camera Deputaţilor

Economica.net
19 03. 2019
padure_bretea_prima_98553900

Potrivit unui comunicat al Federaţiei, prin proiectul de lege de modificare a Legii 1/200 se urmăreşte legiferarea împroprietăririi fără drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti, respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafaţă de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităţilor de cult care au deţinut în folosinţă sau administrare şi nu în proprietate astfel de suprafeţe.

„Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 încalcă Constituţia României, care statuează la art. 136 că proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale. (…) Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 creează posibilitatea ca orice persoană juridică să formuleze cereri de constituire a dreptului de proprietate, chiar dacă titlurile de proprietate au fost anulate prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive. În urma evaluării impactului pe care propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000 îl va avea asupra fondului forestier proprietate publică a statului, a rezultat o diminuare cu peste 650.000 ha a fondului forestier proprietate publică a statului, iar ca efect social dispariţia a peste 3.000 locuri de muncă”, se mai arată în comunicatul citat.

O altă solicitare adresată plenului Camerei Deputaţilor vizează respingerea propunerii legislative PL-X nr. 16/2019 prin care drumurile forestiere, lucrările de corectare a torenţilor şi terenurile forestiere aferente acestora, care deservesc fondul forestier proprietate publică a statului, sunt trecute cu titlu gratuit din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora.

De asemenea, reprezentanţii silvicultorilor nu sunt de acord nici cu Proiectul de lege adoptat de Senat în data de 6 martie 2019 referitor la reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale.

Totodată, aceştia cer o protecţie reală pentru personalul silvic cu atribuţii de pază a pădurilor, asigurarea unei salarizări corespunzătoare pentru personalul silvic şi introducerea unor activităţi din silvicultură în categoria condiţiilor speciale de muncă dar şi să fie consultaţi în vederea modificării Legii 62/2011 privind dialogul social.

În situaţia în care revendicările nu le vor fi soluţionate, reprezentanţii Federaţiei Silva afirmă că vor relua, în data de 26 martie, acţiunile de protest la Camera Deputaţilor.

Sursa: AGERPRES