Federaţia „Solidaritatea Sanitară” organizează un referendum privitor la declanșarea grevei. Organizația își îndeamnă membrii să calculeze singuri dacă pierd sau câștigă în urma noilor legi de salarizare

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România desfăşoară în prezent un amplu referendum pe tema oportunităţii deciziei privind declanşarea grevei, informează organizația prin intermediul unui comunicat, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 16 mart. 2024, 11:15
Federaţia

Referendumul este în curs de desfăşurare pe platformele online ale organizaţiei, având ca subiecţi în special angajaţii care au semnat pentru grevă pe listele FSSR, dar şi ceilalţi angajaţi din sectorul public de sănătate. Acesta vine după finalizarea protestelor de avertisment, desfășurate în stradă și în curtea spitalelor. Astfel că, la final, toţi angajaţii sunt invitaţi să evalueze relevanţa şi impactul creşterii salariilor de bază asupra venitului salarial individual şi să decidă în privinţa declanşării grevei, respectiv participării la grevă.

Referendumul se desfăşoară înainte de întrunirea Consiliului de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, organul colectiv abilitat să ia o astfel de decizie, precizează sursa citată.

„Acest demers are caracter obligatoriu, având în vedere că între momentul declanşării protestelor şi cel al deciziei privind greva a fost publicată OUG 19/2024 privind creşterea salariilor de bază. Referendumul evaluează intenţia/dorinţa/disponibilitatea angajaţilor de a participa la grevă după aceste creşteri ale salariilor de bază. Deoarece dorim ca decizia fiecărui angajat să fie una informată (fiecare angajat să înţeleagă corect impactul creşterii salariilor de bază asupra veniturilor sale salariale), pentru desfăşurarea referendumului Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a construit şi utilizează calculatorul veniturilor salariale. Acesta este un instrument inovativ de evidenţiere a chipului pe care îl are realitatea veniturilor salariale la nivelul fiecărui profesionist din sănătate, permiţând înţelegerea şi decizia informată.

Calculatorul veniturilor salariale din sănătate include și impactul pe care-l are creșterea salariilor de bază din ultima Ordonanță de Urgență (OUG nr. 19/2024) asupra veniturilor angajaților. Dată fiind dificultatea înțelegerii impactului unor prevederi legale care nu respectă normele de tehnică legislativă și generează complexitate inutilă (și intenționată), generatoare de opacitate, construcția calculatorului veniturilor salariale din sănătate s-a dovedit o condiție obligatorie pentru referendum.

Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” se întrunește luni, 18 martie 2024.
Precizăm că, calculatorul veniturilor salariale din sănătate are acum caracter public, el putând fi accesat de toți cei interesați de veniturile salariale din sănătate”, se arată în comunicatul citat.

Ulterior acestui comunicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, organizația le recomandă angajaților pe care-i reprezintă să verifice dacă intră în categoria salariaților care, în noile condiții, pierd indemnizația de hrană și voucherele de vacanță.

Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” se întruneşte luni. Aici poate fi accesat linkul către calculatorul de salarii.

Sursa foto: Facebook.com/solidaritatea.sanitara

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului bugetar....
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...