Femeia din România: Trage la muncă mai mult decât bărbatul, dar e plătită mai prost

07 03. 2016
we_can_do_it_31889600

Femeile au câştigat, în medie, cu 7% mai puţin decât bărbaţii din punct de vedere salarial arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru anul 2014.

„Femeile au câştigat în medie cu circa 7% mai puţin decât bărbaţii. Faţă de media pe economie, câştigul salarial mediu lunar net al femeilor a reprezentat 95,9% din cel al tuturor salariaţilor”,  arată INS.

Decalajul de salarizare între bărbaţii şi femeile din Uniunea Europeană este însă mult mai mare. În 2014, era de 16,1%, potrivit Eurostat. În Slovenia a fost găsit cel mai mic decalaj, de 2,9%, iar cel mai mare în Germania, de 21,6%. Însă, în cifră absolută, femeile din România câştigă 2,5 euro pe oră, cu peste 10 euro mai puţin decât media UE.

Sunt atrase de muncă mai mult

Potrivit ultimului Recensământ, 51,4% din populaţie sunt femei. Procentul a avansat între timp, către 52%. Singurul judeţ din ţară unde numărul bărbaţilor este mai mare decât cel al femeilor este Vaslui.

Aşadar sunt ceva mai multe decât bărbaţii, dar când vine vorba de şomaj, cu sau fără plată, situaţia se inversează.

Potrivit Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), la începutul acestui an, erau în evidenţă, neangajaţi, fără plată, 194.600 de bărbaţi şi numai 133.000 de femei. Total în şomaj erau 251.500 de bărbaţi şi doar 185.000 de femei.

Rata şomajului în rândul bărbaţilor este de 4,90%, rar în rândul femeilor de 4,45%, potrivit ANOFM. În UE, raportul e invers. La nivelul anului 2014 rata şomajului la bărbaţi era de 9,8 %, iar la femei de 10,1 %.

Puţine în funcţii publice înalte, dar active în mediul de business

România este o ţară atipică în regiune în ceea ce priveşte reprezentarea femeilor la nivel de conducere, cu destul de puţine în funcţii înalte în politică şi administraţie publică, foarte active şi performante însă în mediul de afaceri, potrivit unei cercetări globale.

„În România, ştim că 34% din acţionarii companiilor sunt femei, deci o rată de reprezentare teoretic bună în cadrul afacerilor locale. La nivel de prezenţă în board-urile marilor companii, estimăm că diversitatea de gen este peste media de 10% a Europei de Est. Există multe exemple absolut remarcabile de femei care conduc unele din cele mai mari companii din România. Romania este o ţară atipică în regiune – deşi reprezentarea femeilor la nivel politic şi în administraţia publică este foarte scăzută la nivel înalt, în mediul de business femeile sunt active, performante şi au succese durabile în companiile în care activează”, a declarat într-un comunicat Dana Noujeim, Managing Partner al filialei locale a companiei de cercetare Alexander Hughes, care a realizat studiul.