Femeile, mai afectate de şomaj decât bărbaţii – raport

Femeile sunt mai afectate de şomaj decât bărbaţii, relevă raportul pe 2012 privind tendinţele mondiale în angajarea femeilor făcut public marţi la Geneva de Organizaţia Internaţională a Muncii /OIM/, preluat de AFP.
Economica.net - mar, 11 dec. 2012, 15:25
Femeile, mai afectate de şomaj decât bărbaţii - raport

Potrivit acestui raport, realizat în cooperare cu ONU Women /entitatea ONU pentru egalitatea de gen şi susţinerea femeilor/, între 2002 şi 2007 rata şomajului pe plan mondial în rândul femeilor era de 5,8%, comparativ cu 5,3% pentru bărbaţi.

Criza survenită ulterior a crescut acest decalaj de la 0,5% la 0,7%, ceea ce s-a tradus prin distrugerea a 13 milioane de locuri de muncă ocupate de femei, subliniază documentul.

În plus, autorii acestuia avertizează că nu există nicio perspectivă de ameliorare în următorii ani.

Per total, după criza din 2009, în lume s-au pierdut 29 de milioane de locuri de muncă ocupate atât de bărbaţi cât şi de femei, iar în 2013 s-ar mai putea pierde încă 2,5 milioane.

‘În pofida contribuţiei pe care o au la economie şi la productivitatea acesteia la scară mondială, femeile se confruntă cu numeroase obstacole care le împiedică să-şi realizeze pe deplin potenţialul economic’, a declarat fosta preşedintă din Chile Michelle Bachelet, directoarea ONU Women.

În ţările în curs de dezvoltare, femeile au fost afectate de şomaj în special în sectorul comerţului, mai arată raportul. Şi în economiile avansate, cota de angajare a femeilor în industrie s-a redus la jumătate, iar 85% dintre femeile care au plecat din industrie s-au reorientat către servicii, cu precădere învăţământ şi sănătate.

În anul în curs, potrivit raportului, o treime dintre femei lucrează în agricultură, aproape jumătate în servicii şi 16% în industrie.

Referitor la segregarea în privinţa angajării în muncă, raportul constată că pretutindeni în lume bărbaţii sunt supra-reprezentaţi în meserii legate de artizanat, comerţ sau maşini, dar şi în funcţiile de conducere. Comparativ, femeile sunt supra-reprezentate în locurile de muncă ce presupun calificare medie, cum sunt secretariatul sau comerţul.

Autorii raportului au mai constatat că 50% dintre femeile care lucrează ocupă locuri de muncă aşa-zis ‘vulnerabile’, cum sunt cele în familie sau pe cont propriu, fără garanţia unui salariu. În rândul bărbaţilor, această proporţie este de 48%.

OIM consideră că este nevoie de o îmbunătăţire în infrastructuri pentru a reduce povara sarcinilor casnice şi de dezvoltarea serviciilor de supraveghere a copiilor. Organizaţia cere de asemenea ‘concedii de maternitate bine indemnizate’ şi ‘instaurarea dreptului de recuperare a postului’.

În fine, OIM recomandă ca ţările să lanseze campanii de sensibilizare pentru combaterea stereotipurilor legate de sex şi pentru a garanta aplicarea legislaţiei care vizează combaterea segregării la acest capitol.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...