‘În termenii motivării şi ai conducerii unei afaceri, locurile de muncă actuale au nevoie de modalităţi de colaborare şi de susţinere a proceselor şi din partea femeilor. Comparativ cu ţările din sud-estul şi centrul Europei, numărul bărbaţilor manageri îl depăşeşte cu mult pe cel al femeilor, însă România se află printre statele care au reuşit să restabilească un echilibru în această privinţă. Potrivit unor cercetări recente, poziţiile din management ale femeilor ajung la un procent de 31,4 la sută, însă statisticile tind să scadă atunci când vine vorba de companiile mai mari. Avem industrii unde ponderea angajaţilor femei ajunge chiar şi la 70 la sută faţă de cea a bărbaţilor. Industriile cucerite de femei sunt resurse umane (79%), financiar (69%), administraţie (67%), educaţie (66%)’, a afirmat Rodica Obancea, Professional Executive & Team Coach.
Potrivit acesteia, se constată o creştere naturală şi un impact ridicat al numărului femeilor manager în industriile bazate pe relaţionare şi comunicare, unde coordonatele care dirijează aceste tendinţe sunt abilităţile inter-umane.
‘În tabăra opusă, bărbaţii au rămas la conducerea unor industrii precum mecanică (85%), electrotehnică (84%) sau proiectare (79%). În următorii anii, ponderea femeilor manager pe piaţa din România va cunoaşte o dezvoltare datorită numărului mare de investitori străini, care externalizează departamentele globale ale marilor corporaţii în ţara noastră, creând astfel pentru românce noi oportunităţi pentru accederea la noi poziţii de middle şi top management’, a mai spus Rodica Obancea.
Pe de altă parte, în Olanda s-a raportat cea mai scăzută cotă a femeilor manager (20%), comparativ cu restul ţărilor europene. Pentru acelaşi post, femeile cer un salariu mai mic în comparaţie cu bărbaţii ce candidează pe aceeaşi poziţie, deşi au aceleaşi abilităţi ca şi competitorii de sex opus.
La eveniment au mai participat Ana Mary Geantă, Operations Manager, Telus International şi Miriam Soare, blogger, care au discutat despre formula perfectă a diversităţii din companii şi cum poate fi înclinat raportul de forţe în favoarea succesului.