„GFR nu s-a retras, s-a constatat imposibilitatea continuării procesului. Eu nu vreau să caut vinovaţi, acarul Păun. Dacă vă spun că vinovate sunt băncile pentru că nu au vrut să transfere creditele înseamnă că am căuta un vinovat neapărat, dacă vă spun că vinovat este Consiliul Concurenţei că nu a dat mai repede răspunsul, poate aş fi nedrept cu cei de la consiliul Concurenţei”, a afirmat deputatul PNL Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, întrebat în legătură cu vinovaţii eşuării procesului de privatizare la CFR Marfă.
El a mai spus că nu se poate discuta despre despăgubiri plătite de statul român în acest caz şi că, dacă se constată că nu din culpa GFR a eşuat privatizarea, atunci nu i se poate reţine garanţia depusă.
„Dacă se constată că nu din culpa GFR privatizarea a eşuat, nu cred că avem cum să-i luăm banii omului”, a precizat Fenechiu.
El a arătat că ştie foarte bine contractul şi că există „nişte clauze suspensive”, dar că lucrurile sunt în regulă.
„Eu trebuie să vă spun că ştiu foarte bine acel document, există câteva clauze suspensive, deocamdată GFR şi-a manifestat oral dorinţa sau posibilitatea de a se publica acest document, dacă o va face, el poate fi public astăzi. Nu este nimic anormal în el. L-am citit încă odată cu atenţie astăzi pentru a fi sigur că lucrurile sunt în regulă”, a adăugat Fenechiu.
Relu Fenechiu a spus că s-a vorbit foarte mult de contestarea acestei privatizări, dar toţi cei care au contestat-o au pierdut în instanţă şi este important să se demareze de urgenţă procedura de privatizare.
„Părerea mea este că acum privatizarea trebuie reluată de îndată”, a afirmat Fenechiu, adăugând că ţara noastră este într-o competiţie acerbă cu toate companiile private din Europa şi nu crede că o companie în proprietatea statului poate să reziste la o astfel de competiţie.
Fenechiu a mai spus că, atunci când a ajuns el la minister în luna ianuarie, CFR Marfă era o companie cu mari pierderi, neatractivă, iar astăzi această companie realizează profit, în urma managementului privat şi a măsurilor financiare luate.
Privatizarea CFR Marfă a eşuat pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei, potrivit GFR. În plus față de condițiile suspensive, nici structura capitalului social nu a fost definitivată, respectiv numărul de acțiuni corespunzător cotei de 51% care urmează să se transfere. În acest sens, nu a fost efectuată diminuarea capitalului social cu valoarea activelor care urmează să se transfere de la CFR Marfă către alte societăți deținute de stat”, potrivit GFR.
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat luni seara că Grup Feroviar Român (GFR) ar fi putut plăti pentru acţiunile CFR Marfă, că ministerul a îndeplinit toate condiţiile pentru transferul de proprietate şi că procesul de privatizare va fi reluat. „Cumpărătorul ar fi putut plăti astăzi, renunţând la condiţiile suspensive din contract. Au fost trei astfel de condiţii la care s-a făcut referire: finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra societăţii la data semnării contractului, condiţie îndeplinită de vânzător, o altă condiţie suspensivă se referea la avizul favorabil al Consiliului Concurenţei, aceasta fiind exclusiv în sarcina cumpărătorului, care ar fi putut face notificare imediat după ce a câştigat licitaţia (în luna iunie – n.r.), însă a făcut acest lucru la 22 de zile de la semnarea contractului (începutul lunii septembrie – n.r.), şi aceasta doar după ce a fost notificat de comisia de privatizare”, a afirmat Mănescu. În ceea ce priveşte a treia condiţie, respectiv obţinerea de către vânzător de la finanţatorii interni şi externi ai CFR Marfă a acordului de modificare a structurii acţionariatului companiei, Mănescu a spus că notificările au fost transmise de comisia de privatizare la timp, însă nu toate băncile au avizat favorabil până acum.
Ministrul Transporturilor a arătat că, în aceste condiţii, s-a aplicat prevederea din contract care spune că dacă în termen de 60 de zile nu sunt îndeplinite condiţiile acordul se desfiinţează.