Fenechiu vrea să retragă suspiciunile de fraudă transmise de autoritatea de management a POS T
„Atunci când am ajuns la acest minister am constatat că conducerile autorităţii de management de dinainte au anunţat 22 de suspiciuni de fraudă. Valoarea totală a acestor suspiciuni se ridica la 696 milioane euro. Dacă aceste suspiciuni ar deveni realitate, România ar trebui să plătească din buzunar cei aproape 700 milioane euro”, a declarat joi ministrul Transporturilor, într-o conferinţă de presă.
Fenechiu a arătat că până în prezent DNA a confirmat suspiciunea de fraudă doar în cazul tronsonului de autostradă Nădlac-Arad, unde constructorul desemnat a fost Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache.
„În viitorul apropiat vor trebui să răspundă şi cei care au înlesnit ceea ce s-a întâmplat acolo”, a spus Fenechiu.
Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Ioan Silaghi a prezentat în vara anului trecut un raport de audit în care se spune că societăţile din subordinea Ministerului Transporturilor au cheltuit în perioada 2009 – aprilie 2012 sute de milioane de euro fără respectarea legislaţiei sau nejustificat.
Fenechiu a precizat că aceste suspiciuni de fraudă transmise instituţiilor specializate, fără a fi verificate anterior de autoritatea de management, au ajuns inclusiv la Comisia Europeană şi la DLAF.
Ministrul Transporturilor a adăugat că în prezent sunt analizate posibilităţile de retragere a acestor suspiciuni pentru documentare. El a explicat că în caz de fraudă toţi banii sunt pierduţi, în vreme ce pentru nereguli sunt aplicate unele corecţii financiare.
Termenul pentru finalizarea verificărilor în teren este 20 martie.
„Nu mă interesează să demonstrez cât de prost au lucrat cei din autoritatea de management până acum, dar au lucrat dezastruos”, a spus ministrul.
Potrivit oficialului, din totalul de 4,5 miliarde euro, de care beneficiază Ministerul Transporturilor, gradul de absorbţie în perioada 2007-2013 a fost de aproximativ 10%.
Fenechiu a precizat că ministerul îşi propune ca ridicarea presuspendării POS T să fie operată până la finele lunii mai a acestui an. El a adăugat că instituţia pe care o conduce trebuie să absoarbă în 2013 suma 1,1 miliarde euro pentru a evita riscul ca banii să fie pierduţi.
„Avem şi întreruperea de plăţi, ceea ce înseamnă că pe o perioadă nedeterminată noi nu putem face trageri de la Uniunea Europeană. Dar avem şi presuspendarea, care înseamnă că, dacă nu îndeplinim anumite condiţii într-un timp impus de Comisia Europeană, pur şi simplu se blochează total POS T. Aceasta este situaţia în care am găsit acest program când am ajuns”, a spus Fenechiu.
El a adăugat că în prezent contractele sunt derulate, dar plăţile sunt efectuate de la bugetul de stat.