Silozurile americane au încă surplusuri de cereale de anul trecut. Stocurile combinate de porumb, soia boabe, grâu şi sorg sunt la cel mai ridicat nivel de după 1988. În condiţiile în care cererea încetineşte iar producţia creşte, spaţiul de depozitare va deveni o problemă, în special pentru grâu care se recoltează primul astfel că unii fermieri vor fi nevoiţi să depoziteze grâul în parcări sau clădiri dezafectate.
‘Va fi cea mai mare problemă cu spaţiul de depozitare din ultimii 30 de ani’, avertizează Michael O’Dea, consultant la firma INTL FCStone Inc. din Kansas City.
Chiar dacă fermierii americani au crescut spaţiile de depozitare în ultimii ani, au fost depăşiţi totuşi de surplusurile mondiale de cereale şi dolarul puternic. Dacă odată SUA erau cel mai mare exportator mondial de grâu, în ultimele 12 luni livrările SUA au coborât la cel mai scăzut nivel de după 1972. În plus, supraoferta mondială se va agrava, Consiliul Internaţional al Cerealelor estimând că în sezonul care se va încheia în luna iunie 2017 diferenţa dintre oferta mondială, incluzând producţia şi stocurile, şi consumul mondial va înregistra cel mai mare decalaj.
Grâul de iarnă recoltat în lunile iunie şi iulie în zona de câmpie a SUA este prima mare recoltă de cereale care ajunge în fiecare an în silozuri, în timp ce porumbul şi soia boabe sunt recoltate în septembrie şi octombrie. Depozitarea cerealelor pe teren nu este ceva neobişnuit dar fără o podea impermeabilă şi o formă de acoperiş există riscul ca recolta să fie afectată de dăunători sau umezeală.
Însă, în condiţiile în care există atât de mult grâu rămas de anul trecut, fermierii americani vor depăşi capacităţile locale de stocare cu cel puţin 15%, a declarat Troy Presley, comerciant de cereale la firma Comark Grain Marketing LLC din Cheney, Kansas. ‘Va fi foarte greu de găsit spaţiu de stocare în acest an. Fermierii au vândut cea mai mică cantitate de grâu cu livrare după recoltă din ultimii 10 ani, ceea ce va agrava criza spaţiului de stocare’, susţine Troy Presley.
Departamentul american al Agriculturii estima la începutul lunii mai că producţia de grâu de iarnă va creşte în acest an cu 4,3% până la 863 milioane busheli. Însă Michael O’Dea, consultant la firma INTL FCStone Inc. din Kansas City, apreciază că recolta ar putea chiar să treacă de 900 milioane busheli având în vedere ploile care au căzut în luna aprilie şi tratamentele cu erbicide efectuate de fermieri. ‘O cantitate suplimentară de 40 sau 50 de milioane de busheli nu îşi va găsi loc în silozuri’, apreciază Michael O’Dea.
Pentru mulţi fermieri, scăderea preţurilor înseamnă că vor cheltui mai mult pentru a cultiva grâu decât vor colecta în momentul vânzării. Analiştii de la Societe Generale SA estimează că în trimestrul al treilea cotaţiile futures la grâu la Bursa de la Chicago vor coborî la 4,52 dolari per bushel de la 4,8675 dolari în prezent. Aceasta în condiţiile în care Universitatea din Kansas estimează costurile pentru a produce un bushel de grâu undeva între 3,90 şi 5,18 dolari.