Fermierii au blocat mai multe drumuri în toată țara

07 04. 2023
tractoare
Update:
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că îi susține pe fermerii români și este alături de ei, „în respect pentru munca lor”. „Facem eforturi la Guvern pentru a atenua efectele războiului”, a precizat ministrul potrivit căruia Comisia Europeană ar trebui să intervină cu noi măsuri, în afară de pachetele de sprijin financiar din rezerva de urgență a PAC, care sunt insuficiente.
România, alături de mai multe state membre afectate de situație, au trimis la Bruxelles o scrisoare comună prin care solicită, pe lângă sume suplimentare de sprijin,
– culoare speciale de transport cereale către destinațiile finale, astfel încât marfa să nu rămână în statele europene învecinate,
– taxe vamale la importurile de cereale din Ucraina,
– crearea unui mecanism de monitorizare a mărfurilor venite din Ucraina, pentru a se putea ști în timp real ce cantități rămân în statele vecine Ucrainei,
– crearea de mecanisme automate de sprijin financiar din bani europeni pe care statele membre să le poată accesa automat atunci când apar efecte negative în piață din cauza războiului.
„Cerealele din Ucraina ar trebui să ajungă doar acolo unde le este destinația” , mai spune Daea.
În ceea ce privește sprijinul financiar de 10,05 de milioane de euro alocat de Comisia Europeană fermierilor români care aveau, la 1 februarie 2023, stocuri de grâu din recolta 2022, Daea spune că sumele vor ajunge la fermieri la 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României Partea I a actului normativ care reglementează acest lucru, OUG care va intra în transparență decizională în curând.
Știrea inițială
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulația rutieră este blocată în județul Timiș pe breteaua de coborâre a autostrăzii A1, la ieșirea din localitatea Giarmata, unde este formată o coloană ca urmare a protestului național al fermierilor.
Situații similare sunt la ieșirile de pe autostrada A1 de la Remetea Mare și Topolovățu Mare, la PTF Nădlac 1 pe DN 7 și pe DN 6 la Cenad.
Fermierii din Forumul Fermierilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR)  au anunțat încă de luni că vor protesta vineri, 7 aprilie, în mai multe localităţi din România, în Vama Siret, în zona Portului Constanța, vama Nădlac și București, la sediul Comisiei Europene.
Protestul, spun fermierii, este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a acestora în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.
Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost.
Fermierii locali au ajuns astfel să acumuleze stocuri pe care le pot vinde doar cu prețuri mult prea mici raportat la costurile pe care le-au avut în sezonul agricol trecut.
În plus, aceștia se plând de calitatea slabă a mărfii de Ucraina.