Fermierii au solicitat subvenţii pentru suprafeţe mai mari cu 214.525 ha faţă de 2016

Fermierii români au solicitat subvenţii europene pentru o suprafaţă de 9,541 milioane hectare în acest an, în creştere cu 214.525 hectare faţă de anul trecut, în timp ce numărul cererilor de plată s-a diminuat cu aproape 17.000, ceea ce demonstrează că au fost comasate suprafeţele, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Economica.net - mar, 16 mai 2017, 07:38
Fermierii au solicitat subvenţii pentru suprafeţe mai mari cu 214.525 ha faţă de 2016

‘S-a încheiat campania de depunere a cererilor de plată luni, la orele 24:00. Dacă în 2016 au fost depuse 901.335 de cereri pentru o suprafaţă de 9.326.864 hectare, în 2017, la data de 15 mai, orele 24:00, fermierii au depus 884.397 de cereri pentru o suprafaţă de 9.541.389 hectare. Faţă de anul trecut avem mai puţine cu 16.938 de cereri, ceea ce demonstrează că s-au comasat suprafeţele, dar avem un plus de suprafaţă de 214.525 hectare’, a precizat Daea.

Şeful MADR s-a declarat mulţumit de modul în care s-au mobilizat fermierii pentru a depune cererile la termenul stabilit, ceea ce garantează că fermierii îsi vor putea lua la timp subvenţiile în acest an.

‘Sunt foarte mulţumit de modul în care s-a lucrat. Este o realizare foarte importantă pentru agricultură pentru că se pot respecta termenele pe partea de control, dar avem şi garanţia că fermierii vor lua la timp subvenţiile pentru anul 2017/2018’, a adăugat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, fermierii care au depus cererea de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură APIA până la data de 15 mai vor mai putea face anumite corecţii în sistem până la finele lunii, respectiv 31 mai 2017.

Ministrul Agriculturii preciza, în 4 mai, că fermierii români nu vor primi subvenţiile europene, dacă nu depun cererile de plată până la data de 15 mai, când ‘se închid obloanele la APIA’.

‘Cine nu depune cererea până la data de 15 mai inclusiv, nu primeşte subvenţii. S-au luat toate măsurile pentru a-i ajuta pe fermieri să depună cererile până la această dată. Sunt oameni la dispoziţie, mijloace de transport la dispoziţie pentru cei care nu pot ajunge la centrele APIA, iar la APIA se lucrează şi sâmbătă şi duminică în această săptămână, dar şi în weekend-ul următor. Sunt zile normale de lucru. Până la 15 mai, România vrea să depună toate cererile fără penalităţi, pentru că penalităţile se duc pe fiecare fermier în parte, dar fermierul este al României. Eu nu vreau să pierd niciun leu de la Uniunea Europeană. Am introdus reguli, am creat toate condiţiile. Sunt oameni în dispozitiv, am dat inginerii de la centrele agricole şi se lucrează de luni până luni, fără weekend-uri. Repet, 15 mai este ultima zi de depunere. Se închid obloanele la APIA, au altceva de făcut după data de 15 mai’, a precizat ministrul Agriculturii.

El a subliniat că au existat solicitări din partea unor fermieri de a prelungi termenul de depunere, însă răspunsul a fost unul cât se poate de categoric: ‘Nu admitem sub nicio formă depăşirea termenului de 15 mai’.

Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În perioada 16 – 31 mai inclusiv, la sediile Centrelor județene/locale APIA, fermierii pot depune modificări la cererile unice de plată depuse în cadrul Campaniei 2017, fără aplicare de penalități.

Reamintim că în conformitate cu art. 1 din Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 18/03.02.2017, APIA are obligația ca începând cu luna iunie 2017 să respecte întocmai următoarele etape, prezentate la lit. b), c), d) și e), astfel:

“b) în intervalul 1 iunie – 1 iulie va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum și transmiterea eșantioanelor, potrivit dispozițiilor Regulamentului nr. 2333/2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014;

c) între 1 iulie – 1 octombrie 2017 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligații specifice, în iarna sau în primăvara anului următor;

d) plata avansului pentru anul de cerere 2017 se va efectua începând cu data de 15 octombrie 2017;

e) plata regulară pentru anul de cerere 2017 se va efectua între 1 decembrie 2017 -31 martie 2018.”

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...