Fermierii cer modificarea legislaţiei astfel încât proprietarii de animale bolnave să fie despăgubiţi
‘Ieri (luni n.r.) numărul focarelor în Bulgaria, conform datelor publicate de Oficiul Internaţional de Epizootii, s-a ridicat la 15, cu sute de animale ucise! A apărut primul focar în Macedonia, iar Grecia interzice comerţul cu bovine din Bulgaria şi România. Totodată, Turcia a interzis intrarea animalelor cu tranzit prin Bulgaria. Tragem din nou un semnal de alarmă pentru măsuri întărite la graniţa cu Bulgaria, astfel încât fermierii români să fie protejaţi’, a avertizat preşedintele ACEBOPR, Mary-Eugenia Pană, într-un comunicat transmis AGERPRES.
În acelaşi timp, asociaţia solicită modificarea în regim de urgenţă a Anexei nr.1 a Hotărârii de Guvern nr.1214 din 2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, listă care cuprinde boli ale animalelor pentru care se acordă despăgubiri.
‘Lumpy disease’ – dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor – nu se regăseşte în listă şi în caz de apariţie a bolii, proprietarii animalelor bolnave nu vor fi despăgubiţi’, atrag atenţia reprezentanţii asociaţiei.
De asemenea, asociaţia cere activarea de urgenţă a Comandamentului antiepizootic central, conform Hotărârii de Guvern nr. 1218 din 10 octombrie 2005 şi publicarea prin mijloace media a acţiunilor întreprinse pentru protejarea crescătorilor de bovine din România.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat marţi că nouă cazuri de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor au fost confirmate în Bulgaria începând cu data de 14 aprilie 2016, boală pentru care România a fost indemnă până în prezent, dar la care ţara noastră este expusă cu risc imediat, foarte crescut, având în vedere modul de evoluţie al bolii în ţara vecină.
Boala afectează bovinele (bovine şi bubaline) de toate vârstele şi produce pierderi economice deosebit de ridicate, atât cu activităţile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cât şi prin faptul că atrage după sine restricţii severe asupra circulaţiei speciilor afectate atât pentru comerţul intracomunitar, cât şi pentru exportul de bovine.
Conform Codului Animalelor Terestre al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), o ţară infectată şi care desfăşoară activităţi de eradicare îşi poate recăpăta statutul de ‘liber de boală’ după trei ani de la confirmarea şi eradicarea ultimului focar, ceea ce ar însemna pierderi economice foarte importante pentru operatorii economici crescători de bovine.
‘Deşi există vaccinuri pentru această boală, ele nu sunt omologate pentru Uniunea Europeană, iar opţiunea vaccinării nu este una fezabilă pentru România în momentul de faţă, având în vedere că vaccinarea se face cu un vaccin omolog viu, iar ţara care îl utilizează se consideră, din punctul de vedere al statusului de sănătate, o ţară infectată’, se arată în comunicatul ANSVSA.
Faţă de acest risc imediat, ANSVSA a luat măsura informării, instruirii şi pregătirii autorităţilor veterinare judeţene referitor la evoluţia bolii, la necesitatea informării şi conştientizării fermierilor crescători de bovine şi pentru intervenţia în cazul focarelor de boală.
Măsurile care se aplică în suspiciunile şi confirmările de boală sunt cele prevăzute în Directiva Consiliului 92/119/CEE care introduce măsuri generale pentru controlul unor boli ale animalelor şi măsuri specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului, transpusă în legislaţia naţională prin Ordinul ANSVSA 133/2006.
În conformitate cu prevederile actului normativ sus-menţionat, ANSVSA a elaborat şi făcut cunoscut autorităţilor veterinare judeţene şi publicului un Plan de Contingenţă şi un Manual Operaţional pentru dermatoza nodulară virală a bovinelor (Lumpy Skin Disease).
ANSVSA desfăşoară, în continuare, activităţii destinate pregătirii acţiunilor de intervenţie pentru controlul ţării, în cazul în care boala va trece graniţele Bulgariei.